- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Пале акције Рио Тинта

© AFP 2023 / WILLIAM WESTЛого "Рио Тинта"
Лого Рио Тинта  - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2022
Пратите нас
Акције компаније Рио Тинто пале су након одлуке Владе Србије да због забринутости грађана за животну средину укине дозволе и одлуке које се односе на истраживање и отварање рудника литијума у Србији.
Акције Рио Тинта су закључене у паду од 4,1 посто, при чему су током трговања на аустралијској берзи тонуле у неким моментима чак за 5,1 проценат.
То је најгори дневни пад акција ове компаније од августа 2021. Референтни индекс аустралијске берзе завршио је трговачки дан у минусу од 2,3 одсто, преноси Ројтерс.
Одлука Србије, по оцени агенције, долази у време када се приближавају општи избори у априлу и у тренутку погоршаних односа између Београда и Канбере након депортације тениске звезде Новака Ђоковића из Аустралије због корона прописа.
Премијерка Србије Ана Брнабић саопштила је у четвртак увече да је влада укинула уредбу и просторни план подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит и навела да је одлука донета након захтева различитих зелених група да се обустави литијумски пројекат Јадар, вредан 2,4 милијарде долара, према којем је било планирано да производња почне 2027. године, додаје британска агенција.
У тексту се наводи да су хиљаде грађана блокирали путеве у Србији прошле године у знак протеста против подршке владе том пројекту, захтевајући да Рио Тинто напусти земљу и приморавајући локалну општину да одустане од плана за доделу земљишта за рудник.
Према Ројтерсу, ова одлука је велика препрека за англо-аустралијску компанију која се надала да ће јој тај пројекат помоћи да постане један од 10 највећих светских произвођача и највећи европски добављач литијума, кључног метала за производњу батерија за електрична возила, пренео је Танјуг.
Рудник у Србији је био једини литијумски пројекат Рио Тинта, а компанија је пре месец дана најавила куповину јој једне литијумске локације за 825 милиона долара, у настојању да ојача свој бизнис са материјалима за батерије.
Рио Тинто је објавио да је изузетно забринут због одлуке Србије и да разматра правни основ за доношење одлуке владе, а аустралијска влада је изразила жаљење због одузимању дозволе овој компанији.
У пуном капацитету, рудник Јадар је према плановима требало да производи годишње 58.000 тона прерађеног литијум карбоната за батерије, чиме би постао највећи европски рудник литијума по обиму производње, додаје британска агенција.
Стручњаци кажу да се процењивало да ће светски мањак литијума трајати најмање три године, а са отказивањем пројекта Јадар дефицит ће сада потрајати неколико година.
Снажна глобална потражња за овим металом, која далеко надмашује раст понуде, погурала је цене литијума на рекордни ниво у последњих неколико година.
Фјучерси литијума америчке компаније ЦМЕ, односно уговори о куповини за испоруку у одређеном наредном периоду по договореној цени, скочили су у четвртак за 171 посто на рекордних 38 долара по килограму, према подацима Рефинитива.
У Кини, цене литијум хидроксид монохидрата за готовинко плаћање крећу се око рекордних 262.500 јуана (41.387 долара) по тони, што је за преко 400 посто више него годину дана раније.
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
СРБИЈА
Влада одлучила: Поништени сви акти о Рио Тинту - пројекат Јадар више не постоји
Рио Тинто - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
СРБИЈА
Огласио се Рио Тинто: Разматрамо правне основе за одлуку Владе
Захтев Рио тинта да се јаловиште пресели у најплоднији део Јадра због смањења трошкова - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
СРБИЈА
„Ми се њих не плашимо“: Хоће ли Рио Тинто да тужи Србију?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала