- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕУ ће тражити објашњење Вашингтона: Ми не планирамо такве акције

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Сједињених Америчких Држава и Европске уније у Бриселу
Заставе Сједињених Америчких Држава и Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Европска унија ће тражити објашњење од Стејт департмента зашто Вашингтон организује евакуацију Американаца из Украјине, саопштио је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

„Државни секретар Ентони Блинкен ће нам објаснити. Ми не планирамо акције овог типа јер не видимо неке посебне разлоге за то“, рекао је он уочи заседања шефова дипломатија ЕУ у Бриселу.

Према речима Бореља „нема потребе за драматизацијом ситуације док је у току преговарачки процес“.
Раније је саопштено да је Стејт департмент дозволио америчким дипломатама да добровољно напусте Украјину и препоручио грађанима САД да размотре могућност одласка из те земље позивајући се на „претњу војним акцијама Русије која може почети у сваком тренутку“.
У међувремену и Министарство спољних послова Велике Британије саопштило је да повлачи један број запослених из амбасаде у Украјини због "упозорења о руској инвазији".
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је 23. јануара упозорила да западне земље припремају неколико великих провокација у ситуацији око Украјине и Москва не искључује да оне могу бити информативне или војне.
Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе. Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине.
Зграда Стејт департмента - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
СВЕТ
Вашингтон почео евакуацију дипломата из Украјине, не препоручују путовање у Русију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала