- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Изгорела једна од првих школа на територији Ужица: Ватрогасци спасли 3.000 књига и таблу

© Fotolia / WellphotoВатрогасци
Ватрогасци - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
У пожару који је ноћас избио у селу Дријетањ на Белој земљи код Ужица у некадашњој школи, која је касније претворена у стамбени објекат, све је изгорело сем књига и једне табле.
Срећом нико није страдао, а власница објекта Оливера Николић, како каже, захвална је до неба ужичким ватрогасцима који су јој спасили више од 3.000 књига.
„Још сам под стресом, али овим младићима ватрогасцима захвална сам до неба, што су спречили да изгоре моје књиге. Изгорео је цео спрат и поткровље, али књиге нису. Полице са књигама су остале читаве. Оне књиге које су почеле да горе ови храбри људи су бацили у снег, па су мало нагореле. Књиге у приземљу су потпуно читаве“, каже Оливера.
Овај објекат је некада била основна школа у Дријетњу, саграђена 1936. године. Поред књига, остала је цела и табла на којој пише како је ова школа настала.
„Мој деда Михаило Николић је дао своју кућу да буде школа. И ту је била школа до 1948. године, када је направљена нова школа у селу. Затим је мој отац Миленко, који је много волео књиге и имао чланску карту број 1 у ужичкој библиотеци, почео да скупља књиге. Када је прочитао све књиге из библиотеке, почео је да набавља своје. Израдио је и печат и свака његова књига, односно ове књиге које су спасили ватрогасци, имају тај печат“, каже Оливера и додаје да јој те књиге много значе.
Један део књига је дала и школској библиотеци у Дријетњу.
Ова, међу првим школама на територији Ужица, била је својеврсни споменик, па би можда требало и град Ужице да се укључи у њену обнову, пренео је портал „Ужице огласна табла“.
У гашењу пожара, који је избио око 1 сат по поноћи, учествовало је пет ватрогасаца са два ватрогасна возила. Било је снега на путу те су једва стигли до места пожара, а затим су развукли црева у дужини око 100 метара. Црева су се скоро ледила на температури од -10 степени. Пожар су уз надљудске напоре убрзо локализовали, а затим угасили и спасили књиге.
„Питали су ме да ли треба да изнесу књиге, али сам им рекла да остану на полицама, јер у овој ситуацији не знам где би их. Ја сам тренутно код комшија“, додала је Оливера.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала