- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Бајден размишља да пошаље хиљаде војника, бродове и авионе на исток Европе

© Фото : MCSN Tristan Kyle LabuguenАмерички носач авиона "Абрахам Линколн".
Амерички носач авиона Абрахам Линколн. - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден разматра могућност распоређивање више хиљада војника, бродова и авијације у балстичке државе и источну Европу због ситуације око Украјине, тврди лист „Њујорк тајмс“, позивајући се на неименованог представника администрације.
Према подацима листа, у суботу су високи званичници Пентагона представили Бајдену неколико опција реаговања. Између осталог, међу њима је и слање 1.000-5.000 војника у државе источне Европе уз могућност „десетоструког увећања“ њиховог броја у случају погоршања ситуације. Бивши и активни припадници војске су саопштили да су у опцији снаге ПВО, артиљерија, инжињеријске снаге и логистика.
Како су саопштили „Њујорк тајмсу“ анонимни извори, Бајден би могао да донесе одлуку већ ове недеље. По њиховим речима, у том случају, део војника би био пребачен из САД, а остали из других делова Европе. За сада ни једна из разматраних опција не предвиђа слање трупа у Украјину.
Представници администрације ту изразили мишљење да председник Русије Владимир Путин жели да избегне овај корак САД.
Односи Запада и Украјине пали су на најнижи ниво од Хладног рата због ситуације око Украјине. Запад оптужује Русију да припрема инвазију на Украјину, док Москва то негира и тражи гаранције да се НАТО неће ширити даље на исток.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 23.01.2022
РУСИЈА
Москва: Запад користи Украјину као поље за експерименте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала