- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Да ли је ово 1984? У Британији и Орвел доспео на „црну листу“

CC BY 2.0 / Flickr/Ivan Radic / Књига Џорџа Орвела "1984"
Књига Џорџа Орвела 1984 - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Универзитет Нортхемптон издао је упозорење студентима у вези са потенцијалним „увредљивим и узнемирујућим“ садржајем у познатом дистопијском роману Џорџа Орвела „1984“. Чувени роман нашао се на „црној листи“ британског универзитета заједно са драмом „Крај игре“ Семјуела Бекета или графичким романом „В као вендета“ Алана Мура и Дејвида Лојда.
Орвелов роман, који описује опасности од тоталитарне владавине и цензуре, обележен је јер се бави „изазовним питањима у вези са насиљем, полом, сексуалношћу, класама, расом, злоупотребама, сексуалним злоупотребама, политичким идејама и увредљивим језиком“.
Упозорење у вези са књижевним делима, које је упућено студентима на курсу „Идентитет у изградњи“ објавили су британски медији, добивши га на основу закона о слободном приступу информацијама.
Многи корисници друштвених мрежа негативно су реаговали на овакво означавање Орвеловог романа, а међу њима је био и посланик Конзервативне партије Андре Бриџен, који је написао да у томе има „Пуно Великог брата“.

„Уколико ово упозорење одврати макар и једног студента од читања „1984“, Универзитет Нортхемптон је потпуно промашио своју мисију. Та књига требало би да буде на првом месту за читање у садашњем тренутку“, рекао је аустралијски професор Ендрју Тиминг са РМИТ универзитета у Мелбурну.

Поред Орвелове „1984“ на „црној листи“ Нортхемптона је и графички роман „В као вендета“, такође дистопијског садржаја, чији главни јунак, тајанствени анархиста ради на уништавању тоталитарне фашистичке владе која је завладала Великом Британијом. Ту је и један од најпознатијих комада Семјуела Бекета „Крај игре“ (Крај партије), написан у маниру театра апсурда, који се бави егзистенцијалистичким темама у тренутку наслућеног краја света, који се непрестано понавља.
Са Универзитета Нортхемптон своју одлуку бранили су саопштењем да „неки текстови могу бити изазовни за поједине студенте“.
„Иако то није политика универзитета, због тога задржавамо право да упозоримо студенте на садржаје који су у вези са насиљем, сексуалним насиљем, злостављањем или самоубиством“, саопштено је из Универзитета Нортхемптон, преноси РТ.
1984 - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
КУЛТУРА
Велики брат вас и даље посматра: Орвелова „1984“ - страшнија него икад
Надзор - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2021
Велики брат вас посматра: Запад се претвара у друштво тоталног надзора
Петар Пан - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2021
Нови тоталитаризам Запада: Зашто су поништени Брзи Гонзалес, Дамбо и Петар Пан /видео/
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала