- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Руски џез са балканским ритмом: Наступ Васила Хаџиманова и Олега Кирејева

© Sputnik / Александар МилачићПијаниста и композитор Васил Хаџиманов на концерту Олега Кирејева.
Пијаниста и композитор Васил Хаџиманов на концерту Олега Кирејева. - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Етно џез пијаниста из Србије Васил Хаџиманов и највећи етно џез саксофониста Русије - Олег Кирејев одржаће концерт 10. фебруара на сцени клуба Нови Битеф Арт Кафе у Београду.
Два уметника ће извести џез композиције у необичним и јединственим аранжманима, прожете руским и српским традиционалним мелосом, као сасвим ново читање најбољих ауторских композиција представника савремене балканске и руске џез сцене.

Руски џез и балкански фјужн

Њихово заједничко истраживање традиционалне музике и популарних песама резултирало је стварањем новог пројекта руско-српског џеза. Отуда ће публика моћи да ужива и у руском џезу и у балканском фјужну с обзиром на то да ће познате песме Васила Хаџиманова овога пута бити представљене у новом руху, обогаћене звуком који доноси руски саксофониста. Са друге стране, Хаџиманов ће унети нове боје и балкански ритам у Кирејевљеве композиције које су више традиционалног колорита.
Олег Кирејев - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2021
Најлепша џез класика у извођењу Олега Кирејева и српских музичара (видео)
Кирејев је у свету џеза познат од 1984. године и сматра се пиониром етно џеза у Совјетском Савезу и Русији. Његов албум „The Meeting“ доспео је на листу Топ 100 џез албума на радио станицама у Америци.
Васил Хаџиманов - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2020
Василу Хаџиманову награда за најбољег џез пијанисту
Познати српски џез пијаниста Васил Хаџиманов, већ годинама важи за уметника светских размера. Као дете из познате југословенске музичке породице, почео је да се бави музиком још са пет година, а формално образовање стекао је на клавирском одсеку Универзитета Беркли. Поред џеза, Хаџиманов се бави и примењеном музиком за филмове и серије, међу којима су ТВ серија „Дуг мору“ и филм „Лето кад сам научила да летим“ Радивоја Андрића.
Кирејев и Хаџиманов започели су сарадњу још пре четири године, када су имали заједничке концерте у Београду, као и турнеју по Русији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала