- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Смишљена вештачка стабла – чему ће служити

CC0 / / Стабло
Стабло - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
Пратите нас
Два века сагоревања фосилних горива у атмосферу су довели више угљен-диоксида, снажног гаса са ефектом стаклене баште, него што природа може да уклони. Како се угљен-диоксид накупља, он задржава вишак топлоте близу површине Земље, изазивајући глобално загревање.
Сада има толико CO2 у атмосфери да већина сценарија показује да само окончање емисија неће бити довољно за стабилизацију климе – човечанство ће такође морати да уклони CO2 из ваздуха.
Пионир у извлачењу и складиштењу угљен-диоксида професор Клаус Лакнер са Универзитета Аризона изнео је занимљив предлог – изградњу механичких стабала која би с много већом учинковитошћу извлачила угљен-диоксида из ваздуха и складиштила угљеник, преноси портал „Конверзејшен“.
„То су високи вертикални стубови дискова обложених хемијском смолом, пречника око 2,5 метра, са дисковима удаљеним око пет центиметра. Како ваздух струји, површине дискова апсорбују CO2. После 20 минута, дискови су пуни и тону у буре испод. Шаљемо воду и пару да отпустимо CO2 у затворено окружење, и сада имамо мешавину водене паре и CO2 ниског притиска. Можемо повратити већину топлоте која је ушла у загревање кутије, тако да је количина енергије потребна за загревање прилично мала“, појаснио је Лакнер.
Коришћењем влаге можемо избећи око половину потрошње енергије и користити обновљиву енергију за остатак. Ово захтева воду и сув ваздух, тако да неће свуда бити идеално, али постоје и друге методе, истиче он.
За свој изум механичких стабала, хватача CO2, Лакнер је од америчког Министарства за енергетику добио 2,5 милиона долара у јулу 2021. године. У то време Лакнер је планирао да изгради три фарме механичких стабала, које би извлачиле око 1.000 тона CO2 дневно. У интервјуу је открио како би прва од тих фарми у погон могла да се пусти већ у априлу ове године.
Оно што Лакнерово решење чини другачијим од других је чињеница да користи мање енергије и фокусира се на складиштење угљеника.
Наиме, како је сам истакнуо, боље и стабилније складиштење угљеника је кључно, јер би у противном у будућности могли имати још већи проблем, ако лоше складиштени угљеник „побегне“ у атмосферу.
„Могле би проћи и деценије или две да се нова технологија прихвати, али ако томе придодамо и економску компоненту, прихватање ће ићи брже“, истакнуо је др Лакнер.
Нуклерни реактор у Мађарској - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2022
ЕКОНОМИЈА
Медији: ЕУ предлаже да нуклеарна енергија и гас носе ознаку „зелено“
Прототип ракете Спејс икс Старшип СН 10 - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Илон Маск открио план за претварање ЦО2 у гориво
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала