- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Боб Дилан продао комплетан минули рад

© Flickr / Dena FlowsБоб Дилан
Боб Дилан - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
Пратите нас
Боб Дилан продао је цео каталог своје снимљене музике компанији Сони прошлог јула, саопштила је та компанија.
Уговор обухвата готово 60 година музике легендарног фолк, кантри и рок певача, од његовог истоименог дебитантског албума из 1962. до албума „Rough and Rowdy Ways“ из 2020.
Уговор покрива и „права на будућа нова издања“ песама, навела је компанија која није прецизирала износ уговора.
Дилан (80), добитник Нобелове награде за књижевност 2016. године, већ је продао крајем 2020. године своја ауторска права, одвојено од права на снимање, компанији Јуниверзал мјузик, конкуренту Сонија, за око 300 милиона долара.
Права на снимање регулишу права на репродукцију и дистрибуцију. Овог пута, сајтови специјализовани за музичку индустрију помињу износ од око 200 милиона долара.
Носиоци права на снимање могу одлучити о будућим поновним издањима, док власници ауторских права зарађују дивиденде на емитовању песама на радију или путем стриминга, као и на продаји албума или коришћењу песама у рекламама и филмовима.
Група Јуниверзал мјузик саопштила је раније да је уговором постала власник ауторских права више од 600 песама Боба Дилана. Та група поседује права на музичке хитове 60-их година, као што су „Blowin' In the Wind“, „The Times They are a-Changing“ и „Like a Rolling Stone“.
На списку су и новије Диланове песме, као што је „Murder Most Foul“, песма-поема од 17 минута посвећена убиству америчког председника Џона Кенедија.
Дилан, чије је право име Роберт Ален Цимерман култна је личност генерације шездесетихих година и један од највећих кантаутора 20. века.
Рок музичар Боб Дилан током концерта у Лос Анђелесу - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2021
Диланов 80. рођендан: Деценије оригиналности и креативног лудила
Боб Дилан - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2016
Свака част Дилану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала