- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Тајна гусарског повеза за очи: Испричане су многе фантастичне приче, а одговор се крије у анатомији

CC0 / Pixabay / Гусарска застава
Гусарска застава - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
Пратите нас
Иако су постали глобални феномен и звезде популарне културе, испоставило се да многа уобичајена веровања о гусарима нису тачна. Једна ствар је, међутим, истинита - заиста су носили повез преко ока. Због чега?
Између 1700. и 1725. године Карипско море је било мање-више место безакоња којим су пловили бројни трговачки бродови. Овај период познат је и као златно доба гусаракоји су користили чињеницу да су трговачки бордови далеко од заштите држава из којих су кренули или ка којима иду.
Иако су постали глобални феномен и звезде популарне културе, испоставило се да многа уобичајена веровања о њима нису тачна. Нису терали непријатеља да ходају по дасци, ретко су закопавали благо и нису увек били криминалци. Њихов живот је такође често био бољи од живота већине трговачких путника и другог бродског особља у то време.
Једна ствар која је истинита о гусарима је, међутим, да су неки од њих носили повез преко ока. Због чега су то радили?
Уобичајена теорија је да су пирати стављали повез на очну дупљу након што би изгубили око у борби. Ово има смисла, и вероватно је било много осакаћених гусара који су из тог разлога стављали повез, али неки верују да то није довољно објашњење с обзиром на то да су повез носили и други морнари који нису били гусари.

Тајна је у анатомији

Недавна хипотеза каже да су гусари користили повез за очи да заштите свој вид, пише Национална географија.
Људско око се брзо прилагођава дневној светлости када на њу изађе из слабо осветљеног окружења. Међутим, оку је потребно чак 25 минута да се прилагоди слабом осветљењу када у њега пређе са дневне светлости.
Разлог лежи у томе што у оку постоје две врсте ћелија, чуњићи и штапићи. Ове ћелије су еволуирале тако да се брзо прилагођавају променљивим светлосним условима. И чуњићи и штапићи имају улогу у ноћном и дневном виду, али штапићи су примарне ћелије за ноћни вид. Штапићи могу детектовати изузетно мале количине светлости, чак и један фотон, али су мање ефикасни када је осветљење јаче.
Када се услови осветљења промене, чуњићи ће се брзо прилагодити, док ће штапићима за прилагођавање бити потребно више времена. Дакле, потребно је неко време да се наш ноћни вид у потпуности активира. Један од могућих еволуционих разлога за ово је тај што су људи првенствено дневна створења.

Предност гусарског повеза за очи

Чињеница да је очима потребно дуже да се прилагоде слабом осветљењу утицала је на борбе, посебно оне које захтевају кретање између осветљених и неосветљених места.
Гусари, када би се укрцали на бродове, прво би заузимали палубу, а онда би морали да прођу испод палубе да заврше борбу. Такође, када би се на њихов брод укрцали непријатељи, они би их чекали испод палубе. Након преласка у потпалубље, борба би постала тежа јер би им требало неко време да се очи прилагоде тами.
Један проблем је, међутим, што не постоје историјски извештаји који помињу повезе за очи које на овај начин користе гусари или други поморски борци. Такође не постоје археолошки докази за ту идеју, а тешко је видети како би се ова хипотеза уопште могла потврдити кроз археологију. Стога, иако је вероватна, теорија у овом тренутку не може да се провери.
Егзотично острво - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2022
СВЕТ
Најопасније острво на свету: Рај на земљи, али само када се посматра из авиона /видео, фото/
Пронађени новчићи исковани у Јемену у 17. веку - Sputnik Србија, 1920, 03.04.2021
Тајна јеменских кованица: Зашто је метални новац пронађен у Северној Америци запањио истраживаче
Прве жртве куге на Земљи пронађене у предграђу Самаре - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2018
Шта је уништило прве европске цивилизације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала