- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Иницијатива у Думи: Русија треба да испоручи наоружање Доњецку и Луганску

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaУкрајински војници у близини Красноармијска у доњецком региону
Украјински војници у близини Красноармијска у доњецком региону - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
Пратите нас
„Јединствена Русија“ апеловала је на руководство земље да пружи помоћ самопроглашеним Доњецкој и Луганској Народној Републици у виду испорука оружја, изјавио је шеф фракције у Државној думи Русије Владимир Васиљев.
„Сценарио у Украјини подсећа на повратак нацизму и 'бандеровштини'. Забрињава нас питање заштите живота руских грађана и сународника који живе на територији ДНР и ЛНР“, рекао је он за телевизију „Русија 24“.
Према његовим речима, Москва не може да препусти те људе самовољи кијевског режима у условима агресије коју припремају украјинске власти.
Како каже, активности земаља НАТО-а изазивају праву забринутост и збуњеност.

„Праве хистерију у светским медијима, пумпају Украјину убојитим оружјем Запада. Размере су познате, земље Алијансе то ни не поричу. У питању су огромне партије ракетних система, бацача граната и муниције које су упућене из САД и Велике Британије. Украјину постепено 'насељавају' и инструктори, војска – како то тумачити? Никако другачије него као припрему за борбена дејства“, објаснио је он.

Раније је потпредседник Савета федерације Русије, секретар генералног савета „Јединствене Русије“ Андреј Турчак оценио да би Русија требало да помогне ДНР и ЛНР испорукама одређених врста наоружања ради повећања њихове одбрамбене способности пред могућом агресијом.
„Сматрам да у овим условима Русија треба да пружи потребну помоћ Луганској Народној Републици и Доњецкој Народној Републици у виду испорука одређених врста наоружања ради повећања њихове одбрамбене способности и обуздавања војне агресије коју Кијев очигледно припрема“, рекао је Турчак, пренела је телевизија „Русија 24“.
Како је додао, странка „Јединствена Русија“ је веома забринута због „пумпања Украјине западним смртоносним оружјем“.
„То раде практично све водеће земље НАТО-а, и то раде у веома великим размерама. Замислите – само ове године и само из САД и Велике Британије обављено је на десетине летова за Украјину. Ракетни системи, бацачи граната, стрељачко оружје, мине, муниција и још много, много тога“, подсетио је он.
„Штавише, у Украјину неприметно стиже велики број такозваних инструктора, војно особље НАТО-а. Између осталог, они припремају различите војне јединице Украјине за вођење борбених операција у градским условима. Истовремено, број напада у Луганској и Доњецкој области се вишеструко повећао, гину цивили. Сада западни покровитељи подстичу украјинску хунту да изврши директну инвазију на Донбас, наоружавају националне батаљоне за које су хероји Бандера и Хитлер, а кукасти крст обележје које поштују“, констатовао је Турчак.
Раније је украјински министар одбране Алексеј Резников саопштио да је други авион са више од 80 тона америчког наоружања стигао у Украјину. У суботу је америчка амбасада у Кијеву саопштила да је Украјини испоручена серија смртоносног оружја нове америчке војне помоћи у вредности од 200 милиона долара. Дипломатско представништво је прецизирало да се терет састоји од око 90,7 тона „смртоносног оружја, укључујући муницију за браниоце линије фронта Украјине“.
Украјина је такође добила партију војне помоћи од Велике Британије у виду лаког противтенковског оружја. Заменик министра одбране Украјине за европске интеграције Анатолиј Петренко изјавио је да ће оружје бити коришћено за јачање одбране земље.
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
Подкаст
Љубинка Милинчић: Руске ракете пред америчким вратима
Украјинска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
СВЕТ
Звуци украјинског оружја и технике све гласнији: Присутни сви фактори за офанзиву на Донбас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала