- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Егзотично воће које штити од вируса и чини кожу сјајнијом

© AFP 2023 / GEORGES GOBETМандарине , ананас и поморанџе
Мандарине , ананас и поморанџе - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
Пратите нас
Ананас је богат извор витамина Ц који стимулише производњу имуноглобулина у телу, побољшавајући његову природну одбрану од вируса и бактерија које изазивају болести.
Овај витамин је изузетно користан за кожу: стимулише производњу природног колагена, смањује видљиве знаке старења и даје кожи сјај. Поред тога, витамин Ц је снажан природни антиоксиданс. Заједно са флавоноидима (којих такође има у изобиљу у ананасу), штити ћелије тела од оштећења слободних радикала, смањује упале и спречава различите хроничне болести попут коронарне болести срца и Алцхајмерове болести.
Тропско воће је такође необично богато манганом. Манган је неопходан за одржавање здравих и јаких костију. Адекватна количина мангана у телу повезана је са мањим ризиком од остеопорозе, према студији Универзитета Орегон.
Ако редовно једете ананас, не морате да бринете о недостатку овог минерала — једна шољица свежег воћа садржи око 78 одсто дневне вредности.
Вероватно сте чули да ананас подстиче сагоревање масти. Ово својство воћа није у потпуности проучавано, па научници још нису могли недвосмислено да потврде или оповргну ове информације. Експерименти на животињама су показали да ензим бромелаин, којим је богат ананас, убрзава разградњу масти у телу, али истраживања су још увек недовољна.
Међутим, нема сумње о још једној корисној особини бромелаина — он ефикасно стимулише процесе варења, доприносећи активнијој разградњи протеина. Због тога се јела од меса често послужују са сосом од ананаса — уз њих ће тешка храна бити много лакша за варење.
Иако ананас нема доказани ефекат сагоревања масти, требало би га додати у исхрану сви који воде рачуна о својој фигури. Нискокалоричан је и богат влакнима, витаминима и минералима.
Ананас се може додати у салате, сосове од меса, десерте или јести самостално. Поред тога, припада оним плодовима који готово не губе корисна својства када се конзервирају. Главна ствар је да изаберете производ у сопственом соку, а не у шећерном сирупу, како бисте избегли унос додатних угљених хидрата, пренео је „Магазин новости“.
Припрема кафе - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
ДРУШТВО
Да ли кафа заиста побољшава концентрацију: Студије дошле до нових открића
Цвекла и сок од цвекле - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
ДРУШТВО
Пет намирница са ефектом хитне детоксикације
Суво воће - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
ДРУШТВО
Смрзнуте или осушене намирнице — шта је здравије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала