https://sputnikportal.rs/20220130/egzoticno-voce-koje-stiti-od-virusa-i-cini-kozu-sjajnijom-1133791514.html
Егзотично воће које штити од вируса и чини кожу сјајнијом
Егзотично воће које штити од вируса и чини кожу сјајнијом
Sputnik Србија
Ананас је богат извор витамина Ц који стимулише производњу имуноглобулина у телу, побољшавајући његову природну одбрану од вируса и бактерија које изазивају... 30.01.2022, Sputnik Србија
2022-01-30T21:48+0100
2022-01-30T21:48+0100
2022-01-30T21:48+0100
друштво
стил живота
друштво
магазин
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110546/61/1105466181_0:254:4928:3026_1920x0_80_0_0_f23c59abfafa4de2880f9dd0f869fd80.jpg
Овај витамин је изузетно користан за кожу: стимулише производњу природног колагена, смањује видљиве знаке старења и даје кожи сјај. Поред тога, витамин Ц је снажан природни антиоксиданс. Заједно са флавоноидима (којих такође има у изобиљу у ананасу), штити ћелије тела од оштећења слободних радикала, смањује упале и спречава различите хроничне болести попут коронарне болести срца и Алцхајмерове болести.Тропско воће је такође необично богато манганом. Манган је неопходан за одржавање здравих и јаких костију. Адекватна количина мангана у телу повезана је са мањим ризиком од остеопорозе, према студији Универзитета Орегон. Ако редовно једете ананас, не морате да бринете о недостатку овог минерала — једна шољица свежег воћа садржи око 78 одсто дневне вредности.Вероватно сте чули да ананас подстиче сагоревање масти. Ово својство воћа није у потпуности проучавано, па научници још нису могли недвосмислено да потврде или оповргну ове информације. Експерименти на животињама су показали да ензим бромелаин, којим је богат ананас, убрзава разградњу масти у телу, али истраживања су још увек недовољна.Међутим, нема сумње о још једној корисној особини бромелаина — он ефикасно стимулише процесе варења, доприносећи активнијој разградњи протеина. Због тога се јела од меса често послужују са сосом од ананаса — уз њих ће тешка храна бити много лакша за варење.Иако ананас нема доказани ефекат сагоревања масти, требало би га додати у исхрану сви који воде рачуна о својој фигури. Нискокалоричан је и богат влакнима, витаминима и минералима.Ананас се може додати у салате, сосове од меса, десерте или јести самостално. Поред тога, припада оним плодовима који готово не губе корисна својства када се конзервирају. Главна ствар је да изаберете производ у сопственом соку, а не у шећерном сирупу, како бисте избегли унос додатних угљених хидрата, пренео је „Магазин новости“.
https://sputnikportal.rs/20220130/da-li-kafa-zaista-poboljsava-koncentraciju-studije-dosle-do-novih-otkrica-1133776752.html
https://sputnikportal.rs/20220128/1133746860.html
https://sputnikportal.rs/20220126/smrznute-ili-osusene-namirnice-sta-je-zdravije-1133673326.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/110546/61/1105466181_278:0:4651:3280_1920x0_80_0_0_d1a429c8775e1449571e9bebae0fafbe.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
стил живота, друштво, магазин
стил живота, друштво, магазин
Егзотично воће које штити од вируса и чини кожу сјајнијом
Ананас је богат извор витамина Ц који стимулише производњу имуноглобулина у телу, побољшавајући његову природну одбрану од вируса и бактерија које изазивају болести.
Овај витамин је изузетно користан за кожу: стимулише производњу природног колагена, смањује видљиве знаке старења и даје кожи сјај. Поред тога, витамин Ц је снажан природни антиоксиданс. Заједно са флавоноидима (којих такође има у изобиљу у ананасу), штити ћелије тела од оштећења слободних радикала, смањује упале и спречава различите хроничне болести попут коронарне болести срца и Алцхајмерове болести.
Тропско воће је такође необично богато манганом. Манган је неопходан за одржавање здравих и јаких костију. Адекватна количина мангана у телу повезана је са мањим ризиком од остеопорозе, према студији Универзитета Орегон.
Ако редовно једете ананас, не морате да бринете о недостатку овог минерала — једна шољица свежег воћа садржи око 78 одсто дневне вредности.
Вероватно сте чули да ананас подстиче сагоревање масти. Ово својство воћа није у потпуности проучавано, па научници још нису могли недвосмислено да потврде или оповргну ове информације. Експерименти на животињама су показали да ензим бромелаин, којим је богат ананас, убрзава разградњу масти у телу, али истраживања су још увек недовољна.
Међутим, нема сумње о још једној корисној особини бромелаина — он ефикасно стимулише процесе варења, доприносећи активнијој разградњи протеина. Због тога се јела од меса често послужују са сосом од ананаса — уз њих ће тешка храна бити много лакша за варење.
Иако ананас нема доказани ефекат сагоревања масти, требало би га додати у исхрану сви који воде рачуна о својој фигури. Нискокалоричан је и богат влакнима, витаминима и минералима.
Ананас се може додати у салате, сосове од меса, десерте или јести самостално. Поред тога, припада оним плодовима који готово не губе корисна својства када се конзервирају. Главна ствар је да изаберете производ у сопственом соку, а не у шећерном сирупу, како бисте избегли унос додатних угљених хидрата,
пренео је „Магазин новости“.