- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пронађена још 93 гробна места у близини Индијанске школе у Канади?

© Фото : Уступио Спутњику Лазар ПетровићИндијанска школа у Канади
Индијанска школа у Канади - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
Пратите нас
Током прошле године, тужне слике из бројних Индијанских школа у Канади шокирале су и обишле свет, а званичници су тада најавили нова "открића", припремајући јавност за оно што ће уследити.
Али нико се није надао да ће већ 25. јануара нове године приликом првог прегледа некадашњег терена резиденцијалне школе Сент Џозеф у Вилијамс Лејку (Британска Колумбија) бити откривена још 93 могућа гробна места Индијанске деце.
Резиденцијална школа Сент Џозеф радила је од 1886. до 1981. када је срушена, а школу су углавном водили римокатолички свештеници.
Између 1800. и средине 1990-их, канадски школски систем имао је за циљ да "елиминише учешће родитеља у интелектуалном, културном и духовном развоју деце староседелаца" – саопштавају из Комисије за истину и помирење.
Државне и црквене институције отеле су из Индијанских породица више од 150.000 деце, затварали их у школе у којима су многа била физички, сексуално и духовно злостављана.
Католичка и Англиканска црква су од половине 19. века заједно са канадском државом кренуле у процес "социјализације" Индијанаца. У том процесу је на хиљаде деце умрло, а многи родитељи никада нису сазнали шта се догодило са њима. Овај мучни систем је створио вишегенерацијску трауму која је имала дубок и трајан утицај на преживеле, њихове потомке и читаву заједницу.
Комисија за истину и помирење 2015. прогласила је Канаду кривом за "културни геноцид", а до данас Влада није успела да смислено поправи или материјално надокнади трајну штету Индијанцима, осим што маше наранџастим заставама са паролом "Свако дете је важно", па и Индијанско.
Премијер Трудо је 2018. признао "културни геноцид" над Индијанским народом, а у мају 2017. је затражио од папе да дође у Канаду и упути извињење Индијанцима због улоге Католичке цркве у вођењу интерната за домородачку децу. Тек у октобру 2021. стигао је одговор из Ватикана, због све већих позива и притисака за извињење због смрти и злостављања на хиљаде Индијанске деце, да ће папа Франциско доћи у посету Канади.
Одговор се чекао више од четири године јер извињење Индијанцима, може да буде својеврсно отварање "Пандорине кутије" – сада и из Србије може да стигне Ватикану захтев да се папа извине и Србима због страдања српске деце широм Независне Државе Хрватске у којој је Католичка црква била саучесник, а после рата спашавала и крила усташке зликовце.
Члан Провинцијског Парламента Сол Мамакуа (Киветинонг, Онтарио) рекао је потпуно отворено на свом Твитер налогу 25.01.2022. да се овде не ради о "културном геноциду" већ о геноциду:
"Поглавица Вилијамс Лејка је испричао о деци која су била силована и мучена, и бебама које су бацане у пећи за спаљивање. Упућујем молитве Индијанцима у Британској Колумбији погођеним овом новом сумњом о 93 необележена гроба пронађена у близини индијанске школе Сент Џозеф. Геноцид."
Подсећања ради, Кевин Анет, теолог и писац из Канаде, давне 1994. први је јавно оптужио Канаду, Католичку цркву и британску круну за геноцид над Индијанцима.

Канадска црна хроника из 2021.

Крајем маја прошле године откривена је масовна гробница са остацима 215 домородачке деце на територији некадашње резиденцијалне школе у провинцији Британска Колумбија, а крајем јуна 2021. група индијанских староседелаца у провинцији Саскачуан открила је 751 необележено гробно место у близини затворене Индијанске резиденцијалне школе. Проналажење и ископавање убијене деце Индијанаца отежава то што су уклоњени надгробни споменици. Представници Индијанаца су изјавили да је католичка црква уклањала надгробне споменике и да се то у Канади сматра злочином. Али још увек нико за тај злочин није оптужен, ни кажњен.
Застава „Свако дете је важно“ на маршу у Отави - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
СВЕТ
Полемика у Канади због наранџасте заставе која подсећа на страшну судбину деце Индијанаца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала