- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Земљу уходи астероид „тројанац“

CC0 / / AsteroidAsteroid near the Earth
Asteroid near the Earth - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите нас
Астрономи су открили присуство такозваног тројанског астероида који вреба у Земљиној орбити, наводи се у новој рецензираној студији. Иако је присуство тројанских астероида у близини других планета у нашем Сунчевом систему, као што су Венера, Марс, Јупитер и Нептун, познато деценијама, тек 2010. године примећен је први Земљин тројански астероид.
Тројански астероиди воде или прате планету док она кружи око Сунца. Они се налазе на Лагранде тачкама, или локацијама где се гравитација планете и Сунца међусобно поништавају, наводи се у студији објављеној у часопису „Нејчер комјуникејшенс“.
Новооткривени астероид је тек други до сада који су научници приметили, а први – ТК – откривен је 2010. Нови небески објекат је крштен 2020 КСЛ5. Он ће остати у својој садашњој орбити најмање 4.000 година.
Назнаке о постојању новог астероида открио је телескоп Пан-СТАРРС на Хавајима у децембру 2020. Тим научника предвођен др Тонијем Сантана Росом са Универзитета у Барселони проучавао је свемирску стену између фебруара и марта прошле године.
Током студије, тим је такође анализирао архивска истраживања неба између 2012. и 2019. године, с тим што је испитао објекат 2021. из три различите земаљске опсерваторије. Тада је успео да коначно утврди присуство тројанског астероида.

„Нема сумње да је ово наш објекат и да то не може бити само нека мутна стварчица“, рекао је др Сантана Рос, такође тврдећи да анализа проучавања неба и сродних података у последњих 10 година показују да је тројански астероид прати одређену орбиталну путању.

Научници сматрају да би људи могли једног дана да посете астероид, населе „људске базе или инсталирају научни хардвер који би имао користи од његове посебне локације“.
Индекси боја са фотографија које су направљене указују да астероид спада у таксономију Ц-комплекса, што значи да се првенствено састоји од угљеника.
Сумња се да је нови астероид могао настати у астероидном појасу који се налази између орбите Марса и Јупитера, а да је можда ушао у Земљину орбиту због Јупитерове гравитационе силе.
Истраживачи кажу да би проучавање тројанских астероида могло да пружи „кључне трагове“ за еволуцију Сунчевог система, чиме би пружило значајан увид у његово порекло.
Марс - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Када је нестала текућа вода на Марсу: Ново откриће изненадило научнике
 - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Драматична експлозија најзагонетније звезде у 3Д анимацији /видео/
Шема настанка геомагнетне олује на Земљи - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Геомагнетна олуја погодиће Земљу у наредних неколико сати
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала