- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Велика шанса за туризам Србије: Потписан споразум о изградњи марине на Сребрном језеру

CC0 / Википедија / Сребрно језеро
Сребрно језеро - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Споразум за реализацију прве фазе пројекта изградње марине у Великом Градишту потписан је данас између Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Агенције за управљење лукама, општине Велико Градиште и ЈВП "Србијаводе".
То је саопштила министарка Татјана Матић и нагласила да ће споразум омогућити почетак изградње марине и допринети унапређењу одрживог и планског развоја наутичког туризма у овом делу Србије, као и развоју туристичко-рекреативног комплекса на Сребрном језеру, где се из године у годину бележи све већи раст броја туриста и ноћења.
Матић је истакла да тренутно постоји пристан за чамце без пратећих садржаја и додала да Дунавом пролази све више луксузних пловила и ти туристи имају жељу да сврате на Сребрно језеро.
"Дунав овде представља и границу с Румунијом одакле долази све већи број туриста", рекла је Матићева.
Она је додала да за општину Велико Градиште, изградња марине значи изузетан раст туристичког потенцијала и самим тим и већу посећеност те општине, као и да је сигурна да ће се на тај начин дугорочно приближити домаћим и страним туристима све природне лепоте наше земље.
Директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић рекао је да марине представљају важан сегмент наутичког туризма и да је у претходном периоду та област нормирана, проглашена су прва лучка подручја, док је Агенција израдила Студију развоја микролокација мреже марина на Дунаву и Сави.
"Студија пружа могућност за нове инвестиције и пројекте изградње марина, чиме ће се поспешити наутички туризам у Србији. Предвиђена су даља значајна улагања у марину у Великом Градишту, што ће допринети повећању прихода ове локалне самоуправе и привлачењу љубитеља наутике на исток наше земље", рекао је Перовић.
Истакао је да ће Агенција интензивно радити на томе да наше будуће марине буду део наутичких карата Европе.
Перовић је додао да је Велико Градиште препознато као перспективна локација за развој марине и међународног путничког пристаништа због близине туристичких и спортских садржаја, пре свега Сребрног језера.
Према његовим речима, Агенција је током 2021. године уложила средства у изградњу међународног путничког пристаништа код Рамске тврђаве.
Директор ЈВП "Србијаводе" истакао је да ће захваљујући том веома значајном инфраструктурном пројекту општина Велико Градиште добити марину и на тај начин се уврстити међу атрактивне дестинације за наутичаре, као и да ће се повећати видљивост наутичких потенцијала Србије и иностраним туристима приближити културно-историјске знаменитости и природна богатства наше земље.
Председник општине Велико Градиште Драган Милић истакао је да ће се изградњом марине туристичка понуда Сребрног језера додатно унапредити, а предности које Дунав доноси потпуно искористити, те да се може очекивати раст броја гостију који посећују ову дестинацију.
Марина ће се налазити на Дунаву, у непосредној близини Сребрног језера.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала