https://sputnikportal.rs/20220203/sta-je-zajednicko-u-ishrani-ljudima-koji-najduze-zive-1133962206.html
Шта је заједничко у исхрани људима који најдуже живе
Шта је заједничко у исхрани људима који најдуже живе
Sputnik Србија
Плаве зоне су пет различитих заједница „расутих“ широм света којима је заједничко то што имају највећу концентрацију становника који живе преко 100 година... 03.02.2022, Sputnik Србија
2022-02-03T21:43+0100
2022-02-03T21:43+0100
2022-02-03T21:43+0100
друштво
друштво
стил живота
исхрана
магазин
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/01/1d/1124500636_0:161:3069:1887_1920x0_80_0_0_6d66261c22eb34e4180fbfbc9c33d3cb.jpg
Плаве зоне је детаљно истражио аутор Дан Бетнер, а посебно је занимљива његова анализа различитих врста исхране у свакој регији. Наиме, као места на којима живе најдуговечнији људи „означена“ су Икарија у Грчкој, Окинава у Јапану, Сардинија у Италији, Лома Линда у Калифорнији и полуострво Никоја у Костарики. Јасно је да свако припада различитим културама и поднебљима, те је немогуће да се потпуно преклапају кад је исхрана у питању. Шта је то заједничко у исхрани плавих зона?ПасуљКонзумирање барем пола шољице пасуља сваки дан изврсно је за целокупно здравље. Укључите црни, слани и бели пасуљ у свакодневну прехрану. Пасуљ је јефтин извор биљних беланчевина и пун влакана која помажу у контроли телесне тежине, смањују ризик од разних болести и побољшавају здравље црева, преноси Индекс.КупусњачеПоврће попут броколија, карфиола и купуса садрже природне састојке који су добри за срце.За ужину орахе Сваки дан поједите око 60 грама ораха (око две шаке). Осим ораха, можете јести и пистаће, бадеме и кикирики, као и семенке. Мање меса Конзумирање више биљних намирница и махунарки један је од кључних елемената здравог и дугог живота. Месо можете укључити као прилог и не би требало често да га конзумирате. Нека зелено поврће, тофу и соја буду примарни извор протеина. Пуно воде Откривено је да људи који живе у плавим зонама пију кафу и чај, али највише воду. Газирана пића највећи су извор доданог шећера већини одраслих особа. Већина слатких напитака нема никаквих храњивих састојака, па их треба избегавати.
https://sputnikportal.rs/20220102/ruski-lekar-razbija-mit-o-crvenom-vinu-ako-zelite-dug-zivot--pijte-belo-vino-1132994656.html
https://sputnikportal.rs/20210902/koja-hrana-dodaje-minute-zivotu-a-koja-ih-oduzima-1129456424.html
https://sputnikportal.rs/20211211/savet-ruskog-lekara-koliko-vode-treba-piti-tokom-zime-i-cime-jos-utoliti-zedj-1131861792.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/01/1d/1124500636_168:0:2899:2048_1920x0_80_0_0_182d7726d5eb2e6266f4ee876203afe2.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, стил живота, исхрана, магазин
друштво, стил живота, исхрана, магазин
Шта је заједничко у исхрани људима који најдуже живе
Плаве зоне су пет различитих заједница „расутих“ широм света којима је заједничко то што имају највећу концентрацију становника који живе преко 100 година. Њихова дуговечност лежи у специфичном начину живота, између осталог и исхрани, установила су истраживања.
Плаве зоне је детаљно истражио аутор Дан Бетнер, а посебно је занимљива његова анализа различитих врста исхране у свакој регији. Наиме, као места на којима живе најдуговечнији људи „означена“ су Икарија у Грчкој, Окинава у Јапану, Сардинија у Италији, Лома Линда у Калифорнији и полуострво Никоја у Костарики. Јасно је да свако припада различитим културама и поднебљима, те је немогуће да се потпуно преклапају кад је исхрана у питању. Шта је то заједничко у исхрани плавих зона?
Конзумирање барем пола шољице пасуља сваки дан изврсно је за целокупно здравље. Укључите црни, слани и бели пасуљ у свакодневну прехрану. Пасуљ је јефтин извор биљних беланчевина и пун влакана која помажу у контроли телесне тежине, смањују ризик од разних болести и побољшавају здравље црева,
преноси Индекс.
Поврће попут броколија, карфиола и купуса садрже природне састојке који су добри за срце.
Сваки дан поједите око 60 грама ораха (око две шаке). Осим ораха, можете јести и пистаће, бадеме и кикирики, као и семенке.
Конзумирање више биљних намирница и махунарки један је од кључних елемената здравог и дугог живота. Месо можете укључити као прилог и не би требало често да га конзумирате. Нека зелено поврће, тофу и соја буду примарни извор протеина.
Откривено је да људи који живе у плавим зонама пију кафу и чај, али највише воду. Газирана пића највећи су извор доданог шећера већини одраслих особа. Већина слатких напитака нема никаквих храњивих састојака, па их треба избегавати.