00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
ВЕСТИ
Сукоб у Украјини после напада западним ракетама на Русију
06:30
25 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
Ауторска емисија Љубинке Милинчић
06:55
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Без сарадње Срба и Руса нема остварења словенског сна
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Хоће ли бити Трећег светског рата
17:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
„Дуалност Милене Павловић Барили“
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта је заједничко у исхрани људима који најдуже живе

© Depositphotos.com / MonticelloСалата
Салата - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
Пратите нас
Плаве зоне су пет различитих заједница „расутих“ широм света којима је заједничко то што имају највећу концентрацију становника који живе преко 100 година. Њихова дуговечност лежи у специфичном начину живота, између осталог и исхрани, установила су истраживања.
Плаве зоне је детаљно истражио аутор Дан Бетнер, а посебно је занимљива његова анализа различитих врста исхране у свакој регији. Наиме, као места на којима живе најдуговечнији људи „означена“ су Икарија у Грчкој, Окинава у Јапану, Сардинија у Италији, Лома Линда у Калифорнији и полуострво Никоја у Костарики. Јасно је да свако припада различитим културама и поднебљима, те је немогуће да се потпуно преклапају кад је исхрана у питању. Шта је то заједничко у исхрани плавих зона?

Пасуљ

Конзумирање барем пола шољице пасуља сваки дан изврсно је за целокупно здравље. Укључите црни, слани и бели пасуљ у свакодневну прехрану. Пасуљ је јефтин извор биљних беланчевина и пун влакана која помажу у контроли телесне тежине, смањују ризик од разних болести и побољшавају здравље црева, преноси Индекс.

Купусњаче

Поврће попут броколија, карфиола и купуса садрже природне састојке који су добри за срце.

За ужину орахе

Сваки дан поједите око 60 грама ораха (око две шаке). Осим ораха, можете јести и пистаће, бадеме и кикирики, као и семенке.

Мање меса

Конзумирање више биљних намирница и махунарки један је од кључних елемената здравог и дугог живота. Месо можете укључити као прилог и не би требало често да га конзумирате. Нека зелено поврће, тофу и соја буду примарни извор протеина.

Пуно воде

Откривено је да људи који живе у плавим зонама пију кафу и чај, али највише воду. Газирана пића највећи су извор доданог шећера већини одраслих особа. Већина слатких напитака нема никаквих храњивих састојака, па их треба избегавати.
Црвено вино - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
РУСИЈА
Руски лекар разбија мит о црвеном вину: Ако желите дуг живот – пијте бело вино
Хамбургер - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2021
ДРУШТВО
Која храна додаје минуте животу, а која их одузима
Чаша воде - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
РУСИЈА
Савет руског лекара: Колико воде треба пити током зиме и чиме још утолити жеђ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала