- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Које су предности вежбања на хладноћи

CC0 / Pixabay / Шетња зими
Шетња зими - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
Пратите нас
Вежбање на отвореном и у зимском периоду је корисно. Ходање, трчање или вожња бицикла по хладном времену може да побољша физичку издржљивости, кардиоваскуларне функције, као и расположење и ментално здравље.
„Хладно време“ значи различите ствари за различите људе, али генерално се сматра да је напољу хладно када постане непријатно да се борави на отвореном дуже од кратког временског периода. Ова нелагодност настаје због драстичних разлика између спољашње и унутрашње температуре људског тела.
Иако би боравак напољу по хладном времену могао захтевати да носите јакну или капут како бисте избегли осећај хладноће, то што сте решили да вежбате управо напољу — има и неких погодности.
Што је окружење хладније, ваше тело мора јаче да ради на одржавању хомеостазе (равнотеже), односно користи више енергије у том процесу, што значи — метаболичку корист.

Ефикасно сагоревање калорија

Зашто се чини да је теже вежбати на хладноћи? Један од разлога је тај што ваше тело мора више да ради и да се јаче ангажује у хладном окружењу, углавном зато што је потребно додатно стварање топлоте да би мишићи, органи и удови били топли.
Кад год је ваше тело изложено неком облику „стреса“, који може укључивати драстичне промене температуре, као и саму вежбу, ваша потреба за енергијом се повећава. Ово проузрокује да мишићи брже разграђују гликоген (из угљених хидрата) како би се сами снабдели горивом, наводи портал „Draxe“.
Смеђа маст је врста телесне масти која помаже у регулисању телесне температуре. Када смо напољу на хладноћи, смеђа маст сагорева енергију (калорије) како би загрејала наша тела и повећала телесну температуру, при чему помаже да се метаболизам мало убрза.
Студије показују да вежбање по хладном времену може да трансформише белу масноћу, посебно сало на стомаку и бутинама, у смеђу масноћу која сагорева калорије. Пошто вежбање на хладном активира смеђу масноћу више него вежбање на собној температури, то може потенцијално помоћи напорима да се изгуби тежина.
Студија, објављена у часопису „Journal of Clinical Endocrynology & Metabolism“, показала је да тренинзи по хладном времену могу сагорети више калорија у поређењу са вежбама на пријатнијим температурама.

Јача издржљивост

Вежбање на врућини може довести до лакшег исцрпљивања, јер повећава знојење и убрзава рад срца. С друге стране, вежбање на хладном може вам омогућити да вежбате дуже, што може значити да ћете лакше постићи издржљивост.

Борба против депресије

Сматра се да је вежбање напољу током зиме, када сте изложени сунчевој светлости, ефикасна стратегија за одбијање сезонског афективног поремећаја, врсте поремећаја расположења/депресије која има тенденцију да утиче на људе током зимских месеци.
Сунчева светлост уз вежбе имају позитиван утицај на ваше расположење из неколико разлога, укључујући и то што помажу у ослобађању хемикалија задужених за „добар осећај“, укључујући серотонин и ендорфине.
Нека истраживања су показала да људи који вежбају по хладноћи имају тенденцију побољшања у доношењу одлука, концентрације и памћењу. Друга истраживања показују да је вежба генерално корисна за смањење анксиозности.

За бољи сан и здравије срце

Комбинација излагања сунчевој светлости током дана, свежег ваздуха и физичке активности може вам помоћи да се опустите и дубље заспите ноћу. Сунчева светлост је важна за регулисање вашег циркадијалног ритма, који се назива и ваш „унутрашњи сат“, због чега се осећате довољно поспано увече и довољно свежи ујутру.
Ефекти вежбања који ублажавају стрес, било да се ради у затвореном или на отвореном, такође су важни за борбу против несанице.
Такође, скоро све врсте вежби позитивно утичу на кардиоваскуларни систем и могу да помогну у регулисању шећера у крви.
Редовна физичка активност, попут брзог ходања или џогирања на отвореном, повезана је са смањеним ризиком од уобичајених здравствених проблема, као што су повишени крвни притисак, висок холестерол и висок ниво глукозе у крви, пренео је РТС.
Мозак - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Од тренинга до црвене паприке: Како да ваш мозак остане здрав
Човек једе пицу док ради за лаптопом - Sputnik Србија, 1920, 31.01.2022
ДРУШТВО
Кардиолог открио које намирнице морате да избегавате ако вам је стало до здравља срца
Лице – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
ДРУШТВО
Четири вежбе за уморне очи: Смањите последице предугог гледања у екран
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала