- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Отпадничка“ црна рупа уочена први пут: Креће се брзином од 160.000 километара на сат

CC0 / Pixabay/AlexAntropov86 / Црна рупа
Црна рупа - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
Пратите нас
Астрономи су по први пут снимили и измерили масу усамљене звездане црне рупе. Такве црне рупе до сада су уочаване увек у пару са неутронским звездама, па је ова добила назив „отпадничка“, а забележено је да се креће брзином од 160.000 километара на сат.
Велике звезде, када достигну крај свог живота, обично умиру у катастрофалним експлозијама познатим као супернове, а њихова густа језгра уруше се и постану црне рупе. Научници процењују да је свака хиљадита звезда у свемиру довољно велика да би могла да постане звездана црна рупа, а таквих у Млечном путу има око 100 милиона, каже Каилаш Саху, астрофизичар у Институту за изучавање свемира у Балтимору, преноси „Спејс“.
Звездане црне рупе имају масу пет или више пута већу од нашег Сунца, за разлику од супермасивних црних рупа, који имају масу неколико милиона пута већу.
Све до сада примећене звездане црне рупе биле су у пару, углавном са неутронским звездама. Научници, међутим, сматрају да је већина звезданих црних рупа у нашој галаксији заправо „отпадничка“, то јест да егзистирају саме, али до сада нису регистроване.
Звездане црне рупе апсорбују светлост која иде ка њима, па их је веома тешко уочити јер је иза њих таман простор свемира.
Међутим, када су у бинарном систему, њихова интеракција са упареном звездом доводи до стварања светла или гравитационих таласа који одају присуство црне рупе.
Изолована звездана црна рупа снимљена је уз помоћ телескопа „Хабл“ на удаљености од око 5.150 светлосних година од Земље, ка средишту Млечног пута.
„Знамо да изоловане црне рупе постоје и да имају сличне масе као оне у бинарним системима. И вероватно их има веома много“, каже Саху.
Кључ овог открића, које треба да буде објављено у „Астрофизичком журналу“, лежи у снажним гравитационим пољима која припадају црној рупи и закривљују простор и време. Као такве, оне делују слично увеличавајућем стаклу, што је феномен познат као гравитационо сочиво.
„Уколико смо у стању да детектујемо и измеримо закривљење светлости које изазивају такви масивни објекти, онда можемо и да откријемо њих и њихову масу“, каже Саху.
Што је већа маса објекта који изазива гравитационо сочиво, то ће светлосни резултат дуже трајати.
„Пошто су црне рупе масивне, њихови светлосни догађаји трајаће дуже. Такође, црне рупе су тамне, па узимамо та два критеријума за израчунавање“, наводи Саху.
Астрономи су открили ову усамљену црну рупу захваљујући подацима телескопа „Хабл“, који су комбиновани са подацима земаљских опсерваторија. Саху објашњава да је откривање такве црне рупе захтевало године припрема и осматрања свемира.
Према проценама научника, откривена црна рупа је око седам пута већа од нашег Сунца. Такође, израчунато је да се креће брзином од око 160.000 километара на сат, па се претпоставља да је толико убрзање добила услед дејства експлозије супернове.
Црна рупа - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Велико изненађење у свемиру: Откривена „мама“ — црна рупа које не уништава, већ рађа звезде
Ротирајућа црна рупа - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Спрема се судар Земљи најближих супермасивних црних рупа
Црна рупа - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2021
Научници први пут видели светлост на другој страни црне рупе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала