- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Које намирнице могу да помогну да се смањи хормон стреса

Здрава храна — илустрација
Здрава храна — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2022
Пратите нас
Не постоји магична храна која ће тренутно да смањи ниво хормона стреса, али одређене намирнице могу да помогну у регулисању ослобађања кортизола.
Стрес покреће производњу хормона кортизола. Један од нежељених ефеката дуготрајно високог нивоа кортизола јесте повећање телесне тежине, посебно висцералне масти која окружује органе, црева и јетру.
То доводи до инсулинске резистенције, високог крвног притиска, коронарне болести срца и дијабетеса типа 2.
Поред тога, кортизол може да ослаби и активност ћелија повезаних са имунитетом.

Зелени чај и намирнице богате витамином Ц

Једно научно истраживање показало је да састојак зеленог чаја може да инхибира ензиме који производе кортизол, што може да смањи ниво хормона стреса.
Црвена паприка, киви, цитруси и јагоде — све ове намирнице богате су витамином Ц, који игра велику улогу у стабилизацији нивоа кортизола.
Истраживања су показала да надбубрежне жлезде имају високу концентрацију витамина Ц, а ако једете ове намирнице, оне могу благотворно да утичу на надбубрежне жлезде и одржавају ниво кортизола у равнотежи.

Храна богата калијумом

Вишак кортизола може проузроковати да бубрези излуче превише калијума, тако да извори хране богати калијумом могу да врате те нивое и смање нежељене ефекте које долази са стресом.
Банане, поморанџе, диње, спанаћ, броколи, слатки кромпир и суве шљиве су богате калијумом.

Кисели купус

Пробиотички микроб lactobacillus reuteri се може наћи у ферментисаној храни, као што је кисели купус. Иначе, он се природно налази у гастроинтестиналном тракту људи, али га многи губе током времена због лекова или излагања одређеним факторима животне средине.
Један од многих ефеката овог микроба јесте и његов утицај на мозак да ослобађа окситоцин. Помаже у смањењу перципираног стреса и смањује кортизол.
Такође, и дијета игра важну улогу у управљању симптомима стреса, али је само један део слагалице. Главни задатак у смањењу стреса је рад на свакодневним навикама. Зато, уместо импулсивног одговора, треба одвојити тренутак за преиспитивање мисли и емоција у вези са стресним догађајем.
Одлазак у кревет и буђење у отприлике исто време сваког дана, поред осам сати сна, кључно је за смањење стреса. То ће, како је пренео портал „Антена Задар“, регулисати циклус мелатонина и кортизола, који су веома важни за здравље.
Бели лук - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
ДРУШТВО
Једноставан напитак од белог лука регенерише организам за седам дана
Салата - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2022
ДРУШТВО
Шта је заједничко у исхрани људима који најдуже живе
Сајам хране у Владивостоку - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
ДРУШТВО
Зашто су туршија и кисели купус природне апотеке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала