- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Против БиХ највише раде они који се у њу куну /видео/

© Sputnik / Лола Ђорђевић Милорад Додик
 Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да у последње време постоји низ активности које су уперене против БиХ предвиђене Дејтонским споразумом и да то чине управо они који се у њу куну.
„Низ нетачних информација у вези са БиХ изнели су министарка иностраних послова у Савету министара Бисера Турковић и члан Председништва БиХ Жељко Комшић“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.
Како је навео, Турковићева и Комшић износе своје личне ставове.
„То нису усаглашени ставови и мој апел није да престану са тим, јер они то неће. Они највише доприносе томе да БиХ не може да функционише“, навео је Додик.
Додик је оценио да је очигледно да односи у БиХ остају сложени и да се чини све да буду још тежи и нерешиви.
Како је оценио, ситуација у БиХ ће се и даље одвијати на релацији сукоба концепта децентрализоване земље и другог који жели да направи унитарну БиХ.
Република Српска заговара концепт БиХ као децентрализоване земље, онако како је написано и у Уставу, казао је Додик и додао да такав концепт заговарају и политички представници хрватског народа у БиХ, што говори о чињеници да су на једној страни Бошњаци и међународни фактор, а на другој два конститутивна народа.
Он је рекао да у БиХ постоји и концепт који иде за тим да од БиХ направи унитарну, централизовану земљу за коју су, како је рекао, муслимани лобирали код америчке демократске администрације, Британаца и још неких широм света.
Истакао је да територијални интегритет БиХ није угрожен и да су то рекли и команданти НАТО-а и Еуфора у БиХ, али да Република Српска ни под којим условима не може да прихвати неуставну БиХ.
„Са великом причом о рату коју су они покушали да наметну, желе да спрече легитимно понашање нас у Републици Српској“, казао је Додик.
Додик је рекао да Џаферовић и Комшић износе нетачне податке и свађају се са свима у региону.
„Србија има интереса да прати стање у БиХ, али оно што Џаферовић пише Вучићу не може се прихватити, а то је о урушавању територијалног интегритета“, навео је Додик, и поручио Џаферовићу да ће пре нестати БиХ него Република Српска, пренео је РТРС.
Коментаришући преговоре око Изборног закона, Додик је рекао да је уверен да договора неће бити, јер то, како је казао, Бошњаци не желе.
Он је навео да се против Републике Српске у свету води велика хајка и позвао све њене грађане да се окупе око идеје која се управо зове Република Српска, а да одбаце блеф по имену БиХ.
„Велика је медијска хајка на Републику Српску широм света. Пробудили су се сви они који су дуго година градили своје каријере на лажном стереотипу о лошим Србима из деведесетих година, поново бранећи своја недела из тих година“, рекао је Додик.
Додик је нагласио да Република Српска очекује да међународни фактори поштују Дејтонски споразум, а не да доносе своје политике и покушавају да прете званичницима санкцијама или нечим другим.
„Тражимо да међународни фактор поштује Устав БиХ и у том погледу Републику Српску која има унутрашњи суверенитет и која се искључиво понаша у складу са Уставом“, закључио је Додик.
Када је реч о питању имовине и Високог судског и тужилачког света, Додик је рекао да су надлежности које ће Република Српска вратити, онако како је и планирано и у складу са Уставима и Српске и БиХ.
„Закон о ВСТС-у неће чекати годину дана да ступи на снагу“, поручио је Додик.
Народна скупштина Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
РЕГИОН
Посланици Српске усвојили Нацрт закона о Високом судском и тужилачком савету
Бисера Турковић - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
РЕГИОН
Бисера Турковић шефу НАТО-а: Криза у БиХ постаје безбедносна
Дефиле у Бањалуци поводом прославе Дана Републике Српске. - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2022
РЕГИОН
„Правници“ са Башчаршије у проблему: Ако укину одлуке Скупштине Српске, мораће да укину и Дејтон
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала