Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Откривена нова врста пијавице у Србији

CC BY 4.0 / Liquid Art/cropped photo / Пијавица у води
Пијавица у води - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Фауна Србије богатија је за још једну врсту, а то је дина сербица – нова врста пијавице, откривена у области Камене Горе у Западној Србији.
Нову врсту, која је назив добила због поднебља које насељава, открили су истраживач и професор са Природно-математичког факултета у Подгорици Владимир Пешић и др Клеменс Грошер из Немачке.
Пешић за Танјуг каже да су истраживања показала да је та врста пијавице једна од највећих европских која живи у изворима.
Појаснио је да је нова врста откривена коришћењем ДНК молекуларних анализа које су показале да се разликује у односу на другу, која насељава простор Црне Горе.
„Свака врста има свој генетски отисак и на основу тога можемо лако да упоређујемо врсте и нашли смо да се она веома разликује од друге врсте пијавице која насељава простор Црне Горе“, рекао је Пешић.
Када је реч о разликама између новооткривене врсте пијавице и те која насељава простор Црне Горе, Пешић каже да је ДНК показао да постоје разлике у анатомији.

„Урадили смо ДНК анализе и утврдили смо да постоје разлике и у анатомији између те две врсте. Те пијавице у Црној Гори су јако специфичне на светском нивоу јер као младе имају 8 до 9 очију, а како постају старије онда губе очи“, казао је Пешић.

Пешић наглашава да је да су потребна додатна истраживања у наредном периоду како би се добила детаљнија слика о томе колико је та врста честа и које све делове Србије насељава.
Пешић истиче да људи обично имају аверзију према пијавицама јер не знају колики је њихов значај за екосистем и за медицину, напомињући да Србија има велики потенцијал јер има популацију пијавица које су добро очуване и могу да имају вишеструку намену.
„Проблем на генералном нивоу је што нема добро очуваних популација, а Србија у том смислу има лепу предност“, казао је Пешић.
Додаје да се широм света у козметичким салонима пијавице користе у естетске сврхе, као и да у апотекама у различитим земљама могу да се купе и да се користе за лечење.
Др Наталија Гушло Петрић - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2018
И пијавице лече душу: Шта све нуди руска алтернативна медицина (видео)
Истраживање на терену већ је почело, а план је да се узме, сачува семе и посади 5 хиљада стабала Пирамидалне јеле. - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
СРБИЈА
Велика борба за уникатни бисер Србије: Прети потпуно изумирање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала