- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Помозите себи кад вас преплави анксиозност

CC0 / Unsplash / Депресија — илустрација
Депресија — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
Пратите нас
Када сте анксиозни јављају се осећања страха, панике, напетости и забринутости, док се на телесном плану јављају знојење, дрхтање, убрзано дисање, главобоља, напетост мишића.
Како бисте себи помогли да се бар мало осећате боље, испробајте једну од ових техника које ће вам помоћи да се „приземљите“ и решите напетости, саветује психолог Сузан Флечер.

Истегните се

Важно је да будете свесни у ком стању је тело када сте анксиозни, а свесно истезање тела ће помоћи да се решите тензија и напетости.

Вежбајте визуализацију

Ако вам је тешко да перципирате одређене ствари, покушајте да користите машту како би се „преместили“ на неко друго место. Замислите неку мирну локацију на којој сте увек опуштени – тако ћете повратити фокус.

Помазите љубимца

Ако имате длакавог љубимца, повежите се с њим, јер они пружају осећај пријатности и повезаности, а то је велика помоћ ако ум и тело морају да се смире

Окупајте се хладном водом

Можда вам то интуиција не налаже, али хладан туш или само умивање хладном водом може вам помоћи да скренете мисли, али и побољшате расположење.

Слушајте омиљену песму

Ако никако не можете да скренете мисли с проблема, можда ће вам промена атмосфере у просторији помоћи, а томе може да послужи омиљена песма.
Када нападне анксиозност јављају се интензивне емоције које вас могу преплавити, па је потребно да знате да се фокусирате на нешто друго и то, наравно, може да буде изазовно.
Како бисте то успели, пар пута дубоко удахните, бројите до 10 или се повуците на мирно место како бисте кратко медитирали.
Плес уз омиљену музику помаже да се решите тензије у телу и побољшате расположење. Уколико не можете да осетите тренутак, можда би могло да помогне нешто друго што би окупирало руке – оперите посуђе или обришите прашину, преноси портал Независне.
Човек под стресом - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2022
ДРУШТВО
Научници открили везу између анксиозности и смртоносних болести код мушкараца
Јутарња шетња - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
ДРУШТВО
Зашто је јутарња шетња толико благотворна и како да се мотивишете
Депресија — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2021
Како избрисати лоша и ружна сећања: Научници на корак од одговора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала