Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Канцеларија за Косово и Метохију: Срамна серија напада на објекте СПЦ

CC BY-SA 2.0 / JovanStojan / Крст
Крст  - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
Пратите нас
На простору Косова и Метохије претходних дана настављена је срамна серија напада на објекте Српске православне цркве, саопштила је данас Канцеларија за КиМ.
Јуче ујутру и то на празник Света три Јерарха, обијена је Црква Светих Врача у селу Дреновце, у Косовској Каменици и из ње је однета одређена сума новца. Напад је извршен пајсером, а поломљена врата на храму приметио је црквењак.
Претходно, поломљена су сва стакла на прозорима и улазним вратима Цркве Светог Илије у селу Некодим код Урошевца.
Ово је шести напад на храмове СПЦ на Косову и Метохији од почетка године, а само у току јануара сведочили смо серији обијања цркава у Зубином Потоку.
За викенд је забележено и исписивање погрдних графита на Основној школи "Браћа Аксић" у селу Рабовац код Липљана, а случај је пријављен полицији.
Алармантан је податак, истиче се у саопштењу, да је од почетка године забележено три пута више етнички мотивисаних инцидената према Србима на КиМ, у односу на исти период прошле године.
Овакви антицивилизацијски чинови недвосмислено потврђују угроженост српске верске баштине на КиМ и указују да је талас верског насиља осокољен антисрпским изјавама политичара из Приштине, који се чак јавно хвале да неће спровести судске одлуке о повраћају земље манастиру Вискоки Дечани, навела је Канцеларија за КиМ.
О односу Приштине према грађењу мирног суживота и верске толеранције и вредностима за које се залажу, како се указује, најсликовитије говори пример да се њихови лидери јавно хвале обновом куће нацистичког колаборационисте Џафера Деве, али да ни речју нисмо чули осуду напада на храмове СПЦ.
Напади који угрожавају мир српског народа на Косову и Метохији морају се најстроже осудити и од стране међународних организација које делују на простору КиМ, а починиоци оваквог злодела се морају адекватно санкционисати, јер је то једини начин да се екстремизму стане на пут, наглашено је из Канцеларије за КиМ.
Стјуарт Пич и Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2022
СРБИЈА
„Приштина стално изазива кризе“: Петковић разговарао са специјалним британским изаслаником
Заставе Велике Британије и тзв. државе Косово - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
СРБИЈА
Британија ускаче у „косовски ринг“ као — продужена рука Америке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала