- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Одлука о држављанству подијелила црногорску јавност, против Кривокапића поднета тужба

© SputnikПасош Црне Горе
Пасош Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
Пратите нас
Одлука одлазеће владе Црне Горе да током скупштинске расправе о томе да ли јој изгласати неповјерење усвоји измјене одлуке о критеријумима за стицање црногорског држављанства, којим се та процедура олакшава и убрзава, изазвала је различите реакције црногорске јавности. Док једни сматрају да је одлука по европским стандардима, опозиција негодује.
Сматра се да до десет хиљада људи чека да добије црногорско држављанство, што у земљи у којој пар хиљада гласова одлучује ко ће њоме владати, значи велику бројку.

СДП поднела кривичну пријаву против Кривокапића

Због ове одлуке владе опозициона Социјалдемократска партија (СДП) поднијела је кривичну пријаву против сада премијера у техничком мандату Здравка Кривокапића.
Посланик Социјалдемодратске партије (СДП) Мирко Станић поднио је Основном државном тужилаштву у Подгорици кривичну пријаву против Здравка Кривокапића.
Како се наводи у пријави, Кривокапић је 4.2.2022. на телефонској сједници Владе, свјестан свог дјела чије је извршење хтио, знајући да је исто забрањено, противправним искоришћавањем службеног положаја, прекорачењем граница својих овлашћења и без законског утемељења, супротно члану 27 Закона о државној управи, без консултација са овлашћеним предлагачем материјала - Министарством унутрашњих послова и министром Сергејем Секуловићем, без присуства министра предлагача и без консултација са Комисијом за политички систем, унутрашњу и вањску политику, донио Предлог Одлуке о измјени одлуке о критеријумима за утврђивање основа за стицање црногорског држављанства пријемом.
Дритан Абазовић, потпредседник Владе Црне Горе у оставци и лидер Грађанског покрета УРА, изјавио је недавно да ће одлука владе, која је усвојена током скупштинске расправе о њеном неповерењу, да се олакша пријем у црногорско држављанство, бити поништена.
Он је новинарима рекао да ће та одлука бити поништена јер није добила сагласност Министарства унутрашњих послова.
„Апелујем на колеге (из Владе) да у техничком мандату не доносимо одлуке које могу да буду штетне и иритантне. Да се не би радило као што је Демократска партија социјалиста, да се пуне институције, троши буџетска резерва…“, рекао је Абазовић новинарима прошле седмице.

Шта се мења

Док је трајала расправа у парламенту, влада је на електронској седници, мимо знања министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића, усвојила Одлуку о измени одлуке о критеријумима за утврђивање основа за стицање црногорског држављанства пријемом.
Влада је прије годину дана одустала од усвајања те одлуке након протеста грађана и опозиције која је тврдила да се тиме жели прекројити бирачки списак. Они су тада блокирали поједине саобраћајнице, а организатор протеста био је Патриотско-комитски савез.
Усвојеним измјенама одлуке као један од услова за добијање црногорског држављанства, поред трајног боравка рачунаће се и привремени, што до сада није био случај.
Измјенама одлуке омогућено је да се брже дође до црногорског држављанства јер се до сада привремени боравак, који је трајао пет година и био услов за добијање сталног боравка, није рачунао у вријеме потребно за стицање држављанства.
Законом је прописано да се црногорско држављанство може стећи пријемом ако неко, између осталог, у Црној Гори законито и непрекидно борави десет година прије подношења захтева, док је одлуком о критеријумима за утврђивање услова за стицање црногорског држављанства пријемом прописано да се под законитим боравком подразумијева стални боравак.
Поједини правни стручњаци су оцијенили да је та одлука спорна, политички и кривично-правно.

Европски стандарди

Божидар Чармак, вршилац дужности генералног директора Директората за кривично и грађанско законодавство у Министарству људских и мањинских права, каже да се доношењем те одлуке постижу европски стандарди.
„Доношење и измјена Одлуке налази се у искључивој надлежности Владе Црне Горе, како у погледу припреме предлога, тако и у погледу усвајања у складу са чланом 17 Закона о црногорском држављанству. Због тога чуди притисак колега из других области јавне управе који своје изјаве дају супротно прописаним законским надлежностима из члана 17 Закона о црногорском држављанству, ширећи своју надлежност на обавезе Владе, умјесто да црпе своју надлежност из налога и обавеза Владе. Посебно чуди и забрињава притисак неких колега из јавне управе, са елементима службеног, али и јавног навођења на противправни утицај, на управу и директора Службеног листа, да донијету Одлуку не објави, супротно свим својим службеним обавезама из Закона о објављивању прописа и других аката“, казао је Чармак.
Црногорска застава - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
РЕГИОН
„Златни пасоши“: Црна Гора под надзором Европске комисије
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
РЕГИОН
Црна Гора: Изгласано неповерење Влади, ДПС слави
Град Будва у изградњи - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2021
РУСИЈА
Руси похрлили у Црну Гору по пасоше
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала