- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како да убрзате метаболизам: Објављена нова студија

© Sputnik / Лола ЂорђевићУживање на пролећном сунцу
Уживање на пролећном сунцу - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2022
Пратите нас
Ако покушавате да изгубите неколико килограма, а дијета и вежбање једноставно не помажу, нова студија у часопису „Дијабетологија“ указује да можда постоји један необичан трик који би могао да направи разлику.
Анализирајући 14 мушкараца и жена с прекомерном тежином у доби између 40 и 75 година, истраживачи су навели учеснике да остану у посебној затвореној комори која је мерила њихово дисање током 40 сати. То им је омогућило да одреде колико брзо и када су сагоревали калорије, и док су будни и када спавају.
Време је подељено у две одвојене сеансе на темељу изложености извору светлости.
Током једне сеансе опонашали су природно светло уз ведар дан и пригушену вечерњу расвету, док је током друге преокренут тај редослед. У обе сеансе учесници су били у мраку током ноћи и имали су редовне оброке који су одржавали доследан садржај калорија и макронутријената.
Узорци крви узети су пре доручка и вечере, затим у интервалима од 30 минута у четири сата након оба оброка како би се одредили нивои триглицерида, инсулина, мелатонина и глукозе. Сви они играју улогу у метаболизму, каже главни аутор Жан-Фридер Хармсен са одсека за науку о исхрани и кретању Медицинског центра Универзитета Мастрихт у Холандији.
Студија је показала да је провођење дана на јаком светлу довело до нижег нивоа глукозе у крви пре вечере у поређењу с провођењем дана при слабом светлу.
Насупрот томе, јака светлост у вечерњим сатима довела је до смањења метаболичке брзине спавања, што значи да су учесници јели исту количину, али су сагоревали мање калорија док су спавали.
Расвета у домовима могла би надоместити дневну светлост у случајевима кад нисте у прилици провести време на отвореном, преноси Индекс.
Иако је увек добра идеја проводити више времена на отвореном, Хармсен каже да се не морате нужно ослањати на спољну расвету како бисте искористили предности исправне комбинације дан-ноћ.
„Редизајнирање услова унутрашње расвете тако да опонашају циклус природног светла и таме обећава побољшање метаболичког здравља. Избегавање јаког светла увече може утицати на варење глукозе на значајан начин, који смањује ризик од дебљања“, каже он.
Дијета — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
ДРУШТВО
Без рестриктивних дијета: Научници открили најједноставнији рецепт за мршављење
Dziewczyna z telefonem komórkowym w ręce w łóżku - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Зашто мобилни телефон не сме да се пуни у спаваћој соби
Гојазна жена - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2021
Нова студија оповргла уврежено мишљење о добијању вишка килограма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала