Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Сведоци делимично променили исказе: Настављено суђење у случају убиства Оливера Ивановића

© Tanjug / Зоран ЖестићКућа Оливера Ивановића у Косовској Митровици испред које је убијен.
Кућа Оливера Ивановића у Косовској Митровици испред које је убијен. - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
Пратите нас
Сведоци тужилаштва Р. Р. и Д. Ј, у наставку суђења групи оптуженој за помагање у убиству лидера Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“ Оливера Ивановића, изјавили су да већину оптужених не познају и да нису чули да се помињу у случају убиства.
Сведоци су, међутим, у неким деловима исказа пред судом говорили другачије у односу на исказе које су дали током испитивања у оквиру истраге.
Сведок Р. Р. из Косовске Митровице, мајка Ивице Раичића, убијеног испред вртића у том граду 26. децембра 2014. године, у првобитном исказу тужилаштву навела је да је група која се доводи у везу са убиством њеног сина повезана и са убиством Оливера Ивановића.
Тада, у децембру 2018. године, рекла је да је налогодавац исти, али данас, пред судом, није потврдила те наводе, тврдећи да је заборавила шта је тада рекла, као и да већину оптужених не познаје.
Навела је да је истрагу о убиству њеног сина водио Раде Басара, један од оптужених у случају убиства Оливера Ивановића, те да је њена породица од полицијских истражитеља трпела притиске и малтретирање, и пре и након убиства њеног сина, пренео је РТС.
Сведок Р. Р. изјавила је да не познаје Милана Радоичића, који се помиње као један од вођа криминалне групе одговорне за убиство. У ранијем исказу означила га је као „боса“ полиције на северу, која по њеном мишљењу, није урадила ништа да се разреши убиство њеног сина.
Други сведок, Д. Ј., иначе бивши председник Oпштине Лепосавић, изјавио је да није познавао Ивановића који је убијен 16. јануара 2018. године испред седишта своје странке у Косовској Митровици.
Говорио је о покушају групе младића да му узурпирају канцеларију током предизборне кампање 2017. године у Лепосавићу, за које је у ранијем исказу рекао да су били плаћени по 1.000 евра и да их је платио Милан Радоичић.
У данашњем исказу пред судом Д. Ј. није могао да потврди те наводе, додајући да младићи нису смели да кажу ко их је послао.
Д. Ј. је на примедбу судије да је у ранијој изјави навео да су притисци долазили од Српске листе и Милана Радоичића, одговорио да то није повезано са овим случајем.

Браниоци оптужених: Сведочења нису допринела расветљавању чињеница

Адвокати оптужених сматрају да сведочења Р. Р. и Д. Ј. нису допринела расветљавању чињеница у случају убиства Оливера Ивановића.
Бранилац оптужене Силване Арсовић, адвокатица Јована Филиповић изјавила је да су на рочишту имали сведокињу која се не сећа ничега, заборавила је све, чак и изјаву коју је дала тужилаштву и полицији, и да није остала при тим изјавама.
„Из ког разлога, не знамо. Она је у изјавама полицији и тужилаштву детаљно описала и навела лица која су одговорна и за убиства Оливера Ивановића и за убиство њеног сина. Међутим, ми данас нисмо чули ниједно име и ништа од онога што је навела у претходној изјави“, указала је Филиповићева.
Додала је да је и други сведок Д. Ј. из непознатих разлога изменио свој исказ са чим, по њеном мишљењу, треба да се позабави тужилаштво.
„До данас нисмо имали да је неко у оволикој мери изменио свој исказ, у потпуности нису желели да сарађују. Данас смо чули неке друге ствари, да се не сећају или не знају, или су те догађаје повезивали са неким другим догађајима, који се тичу њих самих а не конкретно овог случаја“, рекла је Филиповићева.
Саслушање нових сведока биће настављено на рочишту заказаном за 28. фебруар.
Кућа у Косовској Митровици испред које је убијен Оливер Ивановић. - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
ДРУШТВО
Саслушани сведоци у случају убиства Оливера Ивановића
Помен Оливеру Ивановићу у Храму Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2022
СРБИЈА
Четири године од убиства Оливера Ивановића /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала