- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија припремила ракету за лансирање мисије „Егзо-Марс 2022“

© AP Photo / ESA-D. DucrosУметничка визија раздвајања модула ЕгзоМарс 2016.
Уметничка визија раздвајања модула ЕгзоМарс 2016.  - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Пратите нас
Ракета „Протон М“ за лансирање руско-европске мисије „Егзо-Марс 2022“ је произведена и прошла је све провере, сада се шаље на космодром Бајконур, саопштио је генерални директор Центра „Хруничево“ Алексеј Варочко.

„Ово је важан дан за нас. Ракета-носач је готова, прошла је све провере на московском полигону. Планирамо да је пошаљемо на космодром Бајконур“, рекао је Варочко.

Он је додао да ће са ракетом бити послат и свемирски тегљач којим се преноси свемирски терет са једне на другу орбиту и предњи део или „нос“ ракете који су неопходни за покретање мисије.
Према речима генералног директора, биће спремна још једна таква ракета за далека лансирања према програму Бајконура за 2022. годину. Пан је да се овај терет великих димензија транспортује или 7. или 9. марта.
Лансирање другог дела руско-европске мисије „Егзо-Марс“ је првобитно било планирано за 2018. годину. Током 2019. године је датум лансирања заједничке руско-европске мисије „Егзо Марс 2020“ два пута одложен након хаварије током испитивања европског падобранског система. Затим је одложено за 2020. годину, али је и тада због пандемије ковида померено на 2022. годину. Погодан тренутак за лансирање са Земље ка Марсу се догађа једном у две године.
План је да се на Црвену планету лансира руска платформа „Казачок“ и европски ровер „Розалинда Френклин“.
Лансирање руске платформе и европског ровера ће бити наставак мисије „Егзо-Марс 2016“, коју је чинио европски орбитални модул ТГО са два руска научна инструмента и европског модула „Schiaparelli“. У октобру 2016. године је ТГО изашао у орбиту око Марса и још увек се тамо налази, а модул „Schiaparelli“ се срушио приликом слетања.
Орбитер ЕгзоМарс прилази планети Марс - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2020
Коронавирус допире и до свемира: Одложена руско-европска мисија „Егзо-Марс 2020“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала