- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Истраживање шокирало јавност: Деци дозвољен улаз у стриптиз клубове у Метаверзуму

CC0 / / Метаверзум
Метаверзум - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
Пратите нас
Апликације у Метаверзуму омогућавају деци да искусе неприкладан контекст, закључила је истрага „Би-би-сија“. Новинарка јавне радиодифузне корпорације представила се као 13-годишња девојчица у апликацији „Ви-ар чет“(VRChat) за виртуелну стварност, где је била сведок манипулација, сексуалних материјала, расизма и претњи силовањем.
Упркос томе што се представила као особа од 13 година, што је доња старосна граница за коришћење „Ви-ар чета“, могла је да посети собе виртуелне стварности у којима су аватари симулирали секс. Новинарки су показивани секс играчке и кондоми, а неколико одраслих мушкараца јој је давало понуде.
Такође је била сведок расизма, претњи силовањем и манипулација.
Један корисник је рекао истраживачу „Би-би-сија“ да аватари могу да се „разголите и раде неописиве ствари“, док су други говорили о „еротској игри претварања“. Апликација у Метаверзуму омогућава деци да се слободно друже са одраслима.
„Ви-ар чет“ нуди корисницима прилику да се састану као 3Д аватари у разним собама, укључујући невина места као што је ресторан „Мекдоналдс“ и у не тако безазленим окружењима као што су стриптиз клубови.
Новинарка је користила слушалице „Мета квест“ (Meta Quest), које је развила „Мета“, компанија Марка Закерберга, раније позната као „Фејсбук“. Иако „Ви-ар чет“ није направљен од стране гиганта друштвених медија, може да се преузме из продавнице апликација на „Мета квест“ слушалицама. Провера старости не постоји, а регистрација захтева само налог на „Фејсбуку“.
Истраживач „Би-би-сија“ се пријавио користећи лажни налог, преноси РТ.
Енди Бароуз из Националног друштва за превенцију окрутности према деци рекао је за „Би-би-си“ да побољшање безбедности на мрежи мора да буде највиши приоритет.
Бароуз је откриће „Би-би-сија“ означио као „изузетно“.
„Ово је производ који је опасан по дизајну, због превида и занемаривања. Видимо да се производи пласирају без икаквих сугестија да је безбедност узета у обзир“, рекао је он, осуђујући недостатак пажње према деци и штету коју би то могло да им нанесе.
„Мета“ тврди да има капацитет да закључа људе изван својих апликација и да жели да побољша безбедност „док учи како људи комуницирају у овим просторима“.
Закерберг је један од бројних технолошких могула који верују да је будућност интернета у виртуелним просторима у којима људи могу да живе потпуно виртуелним животом, обављајући и радне и слободне активности.
Метаверзум - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Прва банка са Вол стрита „Џеј-Пи Морган Чејс“ улази у метаверзум
Апликација Фејсбука на мобилном телефону - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2022
ЕКОНОМИЈА
Црвена лампица за Мету: Каква је будућност технолошког гиганта после губитка од 200 милијарди долара
Виртуелна стварност - Sputnik Србија, 1920, 30.01.2022
ДРУШТВО
Куме, изгоре ти кеса у метавeрзуму! Наредна генерација се „претвара“ у аватаре
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала