- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кинески истраживачи објашњавају шта су мистериозне стаклене кугле на тамној страни Месеца /фото/

 - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
Пратите нас
Након што је кинески лунарни ровер открио пар стаклених кугли на тамној страни Месеца, и није успео да им идентификује састав, научници су били одушевљени. Ипак, сићушне стаклене сфере, обично мање од три милиметра у пречнику, уобичајени су призор на Месецу.
Панорамска камера ровера „Јуту 2“ снимила је полупровидне сфере пречника до четири центиметра. Чудни објекти, према истраживању, налазе се на тамној страни Месеца, који ровер проучава откако је тамо слетео. Истраживачи су идентификовали ове глобуле као потенцијалне истраживачке циљеве јер би могли да расветле рану историју Месеца.
Ипак, такве сићушне стаклене сфере, које су обично мање од три милиметра у пречнику, уобичајени су призор на Месецу. Настају када се силикатни материјал загреје на екстремно високе температуре, којих има у изобиљу на Месецу.
© Фото
 - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
Према студији, кугле су обично остаци вулканске активности Месеца или су генерисани ударима метеорита. А кугле које је открио „Јуту 2“ највероватније су узроковане огромном топлотом коју је створио метеорит.

„Мала прозирна и провидна стакла на Месецу су мања од 1 мм у пречнику, а већа су тамна и непрозирна“, навели су истраживачи и додали да су ове глобуле заиста фасцинантне, с обзиром на њихову јединственост.

Др Џонг Сјао, ванредни професор у Лабораторији за планетарну животну средину и астробиолошка истраживања на Универзитету Сун Јат-сен и главни аутор студије, додао је у изјави да „прво откриће провидних стаклених глобула макро-величине на Месецу потврђује да су лунарни анортозити одлична сировина за производњу наочара са добрим квалитетом пропуштања светлости“.

„Њихово постојање на Месецу указује да би удари на друга планетарна тела такође могли да формирају стакла налик тектиту. Такве стаклене глобуле би требало да су се производиле у древним ударним базенима на Месецу, тако да ће њихов састав и изотопска старост бити веома драгоцени за разумевање ране историје утицаја“, рекао је он. „Такође, у повоју изградње људских база на Месецу, лунарни анортозити су обећавајући и широко распрострањени ресурс за производњу наочара на лицу места“.

Као што истраживачи наглашавају, потенцијал који ове стаклене глобуле имају тренутно је непознат због недостатка података о саставу. На Земљи, тектити су створени кратерима већим од 10 км у пречнику који су настали у мети богатој водом, преноси међународни Спутњик.
Прозирне стаклене глобуле су вредан узорак за будућа истраживања површине Месеца, пошто су астронаути „Апола“ рекли да се објекти лако препознају.
„Јуту 2“ је донео низ прилично чудних открића у прошлости. Кинеска свемирска агенција објавила је слику „мистериозне куће“ коју је ровер стекао на супротној страни Месеца у децембру.
Концепт радио телескопа лунарног кратера на супротној страни Месеца - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научници одушевљени: На Месецу пронађене стаклене лопте /фото/
Лунарни јужни пол - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Шта су Кинези открили на тамној страни Месеца? /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала