- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривена џиновска бактерија: Може да се види и без микроскопа /видео, фото/

CC0 / Unsplash/Adrian Lange / Бактерије
Бактерије - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
Пратите нас
Научници су открили највећу бактерију у историју, која може да нарасте до два центиметра дужине и може да се види без микроскопа.
Џиновска бактерија откривена је на Карибима, далеко је већа од својих сродника, а разликује се и по томе што има ДНК смештен у мембранозној кесици, за разлику од других бактерија којима је генетски материјал невезан и слободно плута у ћелији.
Овај једноћелијски организам, коме су научници предложили име Thiomargarita magnifica, разликује се од прокариота, којима припадају неке бактерије, али и од еукариота, сложенијих организама којима припадају друге врсте бактерија, али и гљиве, сисари, инсекти...
Научници сматрају да би ова енормна бактерија могла да буде прелаз између прокариота и еукариота. Наиме, прокариотске ћелије су једноставне грађе, опкољене ћелијским зидом и мембраном, а немају једро нити ћелијске органеле, осим рибозома. Са друге стране, код еукариота, једро је унутар једреног овоја, а могу имати и органеле везане за мембрану.
Новооткривена бактерија има ДНК у овоју везаном за мембрану, а у другом, великом овоју је вода, која чини више од 70 одсто укупне запремине ћелије, пише „Сајенс магазин“
Тај овој напуњен водом притиска сав садржај ћелије ка најудаљенијем његовом делу, због чега се молекули за одржавање живота могу лакше раширити кроз ћелију, а токсини избацити из ње.
Џиновска бактерија због тога је слична роду бактерија Thiomargarita, па су научници у раду који ће ускоро бити објављен предложили да се и она сврста у тај род, те да добије назив Thiomargarita magnifica.
Казуру Такемото, биолог са јапанског Кјушју института за технологију, рекао је да би ова бактерија могла да буде изгубљена веза у еволуцији комплексних ћелија.
„Бактерије се често доживљавају као мали, једноставни и неразвијени облици живота, „вреће протеина“. Међутим, ова бактерија показује да је то далеко од истине“, казао је Крис Грининг, микробиолог са аустралијског Монаш универзитета.
Лице - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
У овом трену стотине хиљада њих гнезди се дубоко у порама: Ко су сићушни станари људских лица
Прање руку - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2022
ДРУШТВО
Зашто не треба да се плашимо бактерија
Јутрос је почела дистрибуција заштитних маски по апотекама широм Србије - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Антибиотици губе своју ефикасност: Бактерије постају све отпорније, водећи су узрок смрти у свету
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала