- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто се читање књига не препоручује у кревету

CC0 / / Читање у кревету
Читање у кревету - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
Пратите нас
Јесте ли икад толико утонули у занимљиву књигу да су сати пролазили, а вама се чинило као да се ради о минутима? Можда сте чак осећали као да вам је живот застао када сте закорачили у свет страница.
То „очаравање“ једна је од многих радости читања. Међутим, постоји једно место с којег можда не бисте желели да кренете на ово ментално путовање, у земље блиске и далеке, стварне и измишљене; а то је ваш кревет.
Зашто читање у кревету може отежати спавање?
Сматра се да ћете ограничавањем броја активности које радите у кревету олакшати себи дремање, кад за то дође време. Ради се о тренирању тела и ума да повежу кревет са сном.
„Не желите проводити пуно времена будни у кревету јер ће то довести до негативног условљавања. Ваш мозак неће знати да ли требате тамо да будете будни или тамо да спавате“, објашњава др мед. Данијел Рифкин.
Стручњак за циркадијални ритам др Дејвид Кенавеј слаже се да већину занимљивих активности треба држати изван самог кревета, укључујући читање.
То не значи да читање не може бити одличан начин да се опустите и припремите за спавање. Књиге, посебно оне које нису превише ментално стимулирајуће или узнемирујуће, могу нам помоћи и одвојити нас од дневних стресова који нас могу држати буднима ноћу.
Али идеално би било, каже Рифкин, да их читате изван своје спаваће собе.
„Покушајте пронаћи друго удобно место за читање. Када се осећате уморно и очи вам постану тешке, тада одите у своју спаваћу собу како би ваш мозак подсвесно повезао то место са сном“, саветује он.
На овај начин некако допуштате да се та поспаност догоди изван спаваће собе тако да када одете у кревет и прислоните главу на јастук, брже заспите.
Како бисте време читања учинили још више опуштајућим, укључите „меко“ топло осветљење. Док јарка светла која имају плаву боју у себи, имају тенденцију да шаљу енергизујући сигнал телу; пригушена, топлија светла су боља за смиривање.
Из тог разлога и неки стручњаци препоручују да се у свакој просторији одреди једно светло за дневну употребу и једно за ноћно.
Слободно запалите свећу, набаците удобно ћебе или пустите неку опуштајућу мелодију, било коју нестимулишућу активност која ће вам помоћи да ово најважније прелазно раздобље између будности и спавања учините пријатнијим.
Издвојите себи ово време за одмор сваке ноћи и оно ће добро доћи и вашем сну, а на крају и вашем менталном здрављу и нивоу стреса. Стручњаци за спавање слажу се да би своје кревете требало да резервишемо за спавање и ништа друго.
Ако често читате у кревету и немате проблема са спавањем, само напред. Али ако вас књиге држе буднима ноћу, могли бисте читање избацити из спаваће собе, и потражити нови угодан простор за вашу релаксирајућу ноћну рутину, преноси портал ДДЛ.
Млада жена са маском за спавање - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
ДРУШТВО
Руски лекари откривају: Које време је идеално за спавање
Девојка у кревету - Sputnik Србија, 1920, 12.02.2022
ДРУШТВО
Руска докторка открива најопаснију позу за спавање: Може озбиљно угрозити здравље
Dziewczyna z telefonem komórkowym w ręce w łóżku - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Зашто мобилни телефон не сме да се пуни у спаваћој соби
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала