Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Украјина је колатерална штета притисака са Запада

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
Пратите нас
Председник досадашњег сазива парламента Ивица Дачић оценио је да је Украјина колатерална штета подстицања са Запада да зарати са Русијом, истичући да је Србија заузела исправан став, јер је подржала територијални интегритет Украјине са једне, а није увела санкције Русији са друге стране.
Истакао је да је такав став Србије једино рационално решење и да је та одлука потпуно у складу са интересима наше земље и народа.
Дачић је за Танјуг изјавио да су актуелни догађаји у Украјини последица приближавања НАТО снага руским границама, због чега се Русија осећала угрожено и упозоравала да може доћи до оружаног одговора.
„Украјина је наивно увучена у конфликт и боље је било да се на време преговарало са Москвом“, казао је Дачић.
Дачић је навео да народи две завађене земље испаштају због туђих интереса, додајући да у сржи ситуације у Украјини стоје два проблема — однос Русије и Украјине и однос НАТО-а према Русији.
Он је указао да западне силе гледају искључиво сопствене интересе, додајући да је у интересу запада да неко ратује са Русијом, али да то не буду они.
Дачић је оценио да стога сада није у интересу ЕУ и НАТО-а да помогну Украјини, као и да се неће умешати у рат између две земље, наводећи да до Трећег светског рата неће доћи, већ ће се све завршити на локаном нивоу.
Украјина и Русија су пристале на преговоре, а Дачић коментарише да је најбоље да две земље саме реше своје проблеме без мешања других сила.
Сматра да је однос две државе компликован и да преговори две супротстављене стране неће бити лаки.
Подсетио је да између Русије и Украјине постоји Мински уговор по коме је утврђена линија раздвајања између две земље и прописано да не сме долазити до ратних дејстава, и указао да је Русија упозоравала Украјину због кршења тог уговора.
Када је реч о ставу Србије о ситуацији са Украјином, Дачић је рекао да су он и Вучић били сагласни у доношењу одлуке.
„Донели смо најбољу могућу одлуку да подржавамо територијални интегритет Украјине, али да не можемо да уведемо санкције Русији која годинама у назад заступа интересе наше земље и није увела санкције Србији када су то учиниле остале западне силе“, навео је Дачић.
Запад је вршио притисак да се Србија што пре изјасни по питању Украјине, иако је Америци требало две године да изнесе став у Другом светском рату и да одлучи да ли стаје на страну Хитлера или Черчила, напоменуо је Дачић.
Како је навео, Србија и да је увела санкције Русији, не би имала гаранцију да ће постати члан Европске уније, нити да ће се став западних земаља по питању Косова променити.
Рекао је да Србији искључиво треба да буду приоритет сопствени интереси.
„Ми имамо само један интерес, а то је Србија. Није наш задатак да поступамо на начин на који то од нас очекује Запад и да уведемо санкције, нити да похвалимо Русију и признамо све што су урадили, и признамо све што су они додатно признали. Није наша улога ни да ратујемо са Русијом нити Украјином, нити да подржавамо једне против других, већ да видимо шта је за нас најбоље“, казао је Дачић.
Прокоментарисао је и став Хрватске да Србија „треба стане на праву страну“, рекавши да је Србија „увек на супротној страни од Хрватске, јер су они увек били на погрешној страни“. У том контексту је подсетио да је у претходним ратовима Хрватска стала на страну Аустроугара и Немаца.
Говорећи о последицама сукоба Русије и Украјине, Дачић је рекао да је неминовно да ће се ова ситуација одразити на глобалну економију, али да наша земља стабилно стоји, како на финансијском тржишту, тако и на пољу здравства и прехрамбене индустрије, те да нема разлога за бригу.
„Преживели смо санкције у Србији, преживећемо санкције у Русији. Србија нема разлога да брине око заоштравања кризе у Украјини“, казао је Дачић.
Руски војници - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2022
РУСИЈА
Очекује се почетак преговора Москве и Кијева, Захарова: Русија има пријатеље у свету
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
СРБИЈА
Вучић саопштио став: Србија не уводи санкције Русији /видео/
Ивица Дачић, Ана Брнабић и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2022
СРБИЈА
Петнаест тачака које је Србија усвојила о кризи у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала