- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како мањак сна утиче на емоције

© Depositphotos.com / SIphotography / Нервозна девојка - илустрација
Нервозна девојка - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
Пратите насTelegramOdyssey
Сви знају да је за јасно размишљање потребно довољно спавати, али механизми те повезаности са науком још увек нису потпуно јасни. Талма Хендлер са Универзитета у Тел Авиву покушала је да истражи зашто недостатак сна доводи до претерано емотивних реакција.
У њеном експерименту учествовало је 18 добровољаца. Провели су непроспавану ноћ, током које су истраживачи у више наврата тестирали колико су учесници били поспани, а не чуди што им се с временом све више спавало. Испитаници су подвргнути скенирању мозга – једном након проспаване ноћи, а други пут након 24 сата будности.
Током праћења, волонтери су обављали задатке, попут утврђивања у ком смеру се крећу жуте тачке на екрану. Притом су се оне помицале у позадини разних слика, од којих се неке могу сврстати у угодне (мачићи, заљубљени парови), неке у неугодне (осакаћена тела, змије), а остале у неутралне (крава или кашичица).
Када су испитаници завршили задатак након ноћи спавања, брзо су одредили смер кретања тачака на позадини емоционално неутралних слика. Но, након непроспаване ноћи, резултати су им били лоши, без обзира на то да ли је позадинска слика била неутрална или емоционално набијена.
Можда је чињеница да недостатак сна негативно утиче на све аспекте мозга, али постоји још једна верзија. Могуће је да мозак лишен сна почиње емоционално да реагује и на неутралне надражаје.
Како би добили детаљнију слику, скупина истраживача на челу с Талмом Хендлер спровела је још један експеримент. Овог пута послужили су се функционалном магнетном резонанцом која се може користити за процену активности различитих подручја мозга. Субјектима су приказане сличне слике онима које су видели током скенирања мозга, а резултат је био исти.
Поспанима су све слике биле одбојне, одморним волонтерима само оне које су носиле емоционални набој. Открили су да се амигдала, регија мозга повезана с емоцијама, код добро одморних добровољаца активирала само када су видели слике с емоционалним набојем. Код оних који су били лишени сна, реаговала је и на неутралне слике.
Истраживачи су такође открили неуобичајену активност у подручју мозга испитаника званом предњи цингуларни кортекс, за који се сматра да регулише активност и емоције амигдале. Код поспаних добровољаца оба подручја мозга била су активирана у исто време. Међутим, код особа лишених сна чинило се да нису синхронизоване – предњи цингуларни кортекс се често није активирао током активације амигдале. Очигледно, ово подручје мозга није у стању да контролише наше емоционалне реакције ако не спавамо довољно.
Према Талми Хендлер, ови експерименти показују да због недостатка сна имамо пренагљене реакције на најобичније свакодневне ситуације. „Мозак губи способност разликовања битног од небитног, као да све око њега постаје важно”, закључује она, преноси „Сити магазин“.
Ansiedad, referencial - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Синдром варалице, механизам који вас погађа а да тога нисте свесни
Млада жена са маском за спавање - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
ДРУШТВО
Победите несаницу: Шта треба јести пред спавање за квалитетан сан
Дубок сан — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 20.02.2022
ДРУШТВО
Зашто викендом не треба спавати дуже
Дубок сан — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Чудотворна техника спавања коју су користили Дали и Едисон: Граница сна и будности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала