- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Оборили Русе, али у игрици: Разобличене бруталне и невероватне лажи Запада и Украјине /видео/

CC BY-SA 2.0 / Gary Danvers Collection / Симулација лета – илустрација
Симулација лета – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
Пратите нас
У рату је истина прва жртва, рекао је још Есхил пре 26 векова. Да се ништа није променило, сведочи и чињеница да по западним и украјинским медијима и на мрежама пљуште фејкови о операцији руске војске. Опроштај борца из Донбаса с породицом тако постаје опроштај Украјинца, а бајати снимци наводно приказују шта се тренутно догађа у Украјини.
Снимак Украјинца који се опрашта са својим дететом „пред одлазак у рат“ пренели су многи медији. Репостовала га је војни уредник „Тајмса“ Лариса Браун са инстаграм канала портала „Јоурнолоји“.
Испоставило се да је реч о избеглицама из Донбаса које је приказао још 21. фебруара градоначелник Горловке у Доњецкој народној републици Иван Прихотко. Отац који остаје у ДНР да се бори опрашта се с породицом која се евакуише из Донбаса у Русију.

Фејк о згради у Кијеву погођеној „руском ракетом“

Јутро 26. фебруара почело је од тога што су медији објавили фотографију зграде у Кијеву у коју је ударила граната. Срећом, нико није страдао. Градоначелник Кијева Виталиј Кличко тврдио је да је у питању ракета руске војске, а у украјинским медијима прецизирали да је реч о ПВО ракети.
Касније ће се испоставити да руска војска нема везе с инцидентом јер у области Кијева она нема ПВО. То је морао да призна чак и западни медиј Белингкет, који је написао да је удар могао да нанесе украјински С-300. Извор у Министарству одбране Русије објаснио је за новинске агенције да је зграда у Кијеву погођена ракетом комплеска Бук-М1 оружаних снага Украјине, преноси руско издање „Аргументи и факти“.
Украјинске власти тврде да је престоница под „ракетном паљбом“ а заправо је у граду, пуном западних новинара, регистровано веома мало погођених зграда. Једино рушење догодило се у згради у улици Кошица 7а у ноћи на 25. фебруар а док су власти опет изјављивале да је крива ракета руске војске, Си-Ен-Ен је јавио да је ту пала ракета коју су оружане снаге Украјине грешком испалиле на украјински ловац.

„Оборени“ руски авиони – из видео-игре

По друштвеним мрежама су се 25. фебруара појавили снимци ваздушног окршаја на ком украјински авион Су-27 или Су-35 наводно обара руски Миг-29. На интернету су почели да пишу о „авети Кијева“, пилоту украјинских војно-ваздухопловних снага који редом обара руске авионе.
Ускоро се, међутим, испоставило да је видео борбе у ваздуху монтиран – да су коришћени кадрови из видео-игре „Диџитал комбат симулатор“ (Digital Combat Simulator). Украјинци су на кадрове из видео-игре додали звук да би повећали списак својих виртуелних победа. Јер према подацима оружаних снага Украјине, оборено је ни мање ни више него 10 руских авиона. Истина, ни фотографија ни видеа који би то потврдили – нема.
Бившем председнику Украјине Петру Порошенку то није сметало да постује фотографију храброг пилота који је наводно оборио чак шест авиона. Притом лице тог хероја се због нечег није одлучио да покаже, већ је само написао: „На мрежи су га назвали авет Кијева.“
Нема потврде ни да је у месту Васиљково оборен транспортни авион ИЛ-76 са припадницима руских десантних јединица. Дописник украјинске агенције Униан Роман Цимбаљук написао је упркос томе да су заробљена четворица Руса која „моле Путина да више никог не шаље у украјински пакао“. А украјински посланик Гаљина Третјакова изјавила је да су оборена три „иљушина“. Кад је освануло јутро опет није било никаквих фотографија нити видеа с места „пада авиона“.

„Херојски пали“ Украјинци васкрсли

Најпознатији фејк првог дана операције су украјински војници који су „херојски пали“ у борби с Црноморском флотом Русије на острву Змејни.
Том острву, где се налазила украјинска погранична чета, 24. фебруара приближили су се руски бродови. Према верзији украјинског Министарства одбране, војницима је предложено да се предају али су они то одбили уз псовке и затим издржали чак два јуриша.
„Руски брод предлаже гарнизону острва Змејни да се преда. Послат је на… Даље је почео ракетно-артиљеријски удар. Погинуло је 13 украјински војника. Вероватно је погинуо и онај смели јунак који је надмоћног противника послаo на… као што су то радили запорошки козаци с непријатељима Украјине“, изјавио је украјински посланик Антон Герашченко. Зеленски је објавио да су војници „херојски погинули“, а министарство одбране Украјине обећало да ће их наградити „посмртно“.
А онда су украјински војници чудесно „васкрсли“. У Севастопољ је дошао спасилачки брод Црноморске флоте „Шахтјор“ а на њему жива и здрава 82 украјинска граничара који су се добровољно предали.
„Пошто су прошли кратку правну процедуру војници украјинских оружаних снага биће послати кући својим породицамa“, изјавио је заменик команданта Црноморске флоте Михаил Јасњиков. Нико није тражио медицинску помоћ, али ако затреба биће им одмах указана, додао је он.

Лажни снимци

Интернет је преплавио велик број лажних видео-снимака – како руски војници „пуцају на цивиле“ или о заробљеним руским борцима.
На једном, на пример, наводно заробљени руски војник седи под украјинским заставом и с муком изговара „Слава Украјини“. Затим је утврђено да је „заробљени Рус“ учесник тзв. антитерористичке операције (АТО) из Тернопоља.
Или још један фејк ресурса „Некста“, видео о наводно успешно одбијеном нападу руских тенкова који су ушли у Кијев. Руски ратни дописници објашњавају да је видео заиста снимљен, али 2014.године и да је реч о снимку направљеном тада на кијевском Мајдану а постављеном на Јутјуб пре две године.
Снимци из 2014. и 2015. године направљеним током борби у Донбасу такође се често представљају као нешто што се сада догађа.
Поједине фејкове морало је да оповргне само украјинско руководство. Градоначелник Лавова Андреј Садовиј известио је о наводном руском десанту у околини беста Броди. Успео је да исприча да је „ситуација под контролом“ и да „украјинске трупе напредују“. Затим се умешало украјинско Министарство одбране које је саопштило да није било никаквог десанта.
 - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
РУСИЈА
Шта је Путин мислио под „денацификацијом“ Украјине и зашто је то толико важно?
Иконице друштвених мрежа на екрану телефона - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2022
РУСИЈА
Упозорење Министарства одбране Русије: Пораст лажних информација на друштвеним мрежама
Украјински дрон - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2022
Подкаст
Како су западне лажи довеле свет на ивицу сукоба | Свет са Спутњиком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала