- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: На челу Украјине су разбојници, али народ ће сазнати истину

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаУкрајинска војска у Донбасу
Украјинска војска у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Пратите нас
Поступци кијевског режима сада не остављају никакву сумњу у то да су на челу бандити, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одисејa“ (odysee.com).

„Поступци украјинског режима сада, чак и ако нисте упућени у целу позадину приче, читаву ситуацију у Донбасу, чак и ако нисте видели фотографије, ако нисте разговарали са очевицима, нисте видели документа међународних организација, невладиних структура – то како се сада понаша режим не оставља никакву сумњу у то да су на челу бандити – бандити којима сада Запад испоручује оружје, бандити који се заклањају иза цивила, који се крију у стамбеним четвртима, становима и кућама, чине све како би се створила одређена слика и представила као стварност“, истакла је Захарова.

Она је нагласила да украјинска војска и неонацисти користе становнике као живи штит.
„Оружане снаге Украјине и неонацисти користе, као што сам већ рекла, цивилно становништво као живи штит. То је чињеница. Можете колико хоћете то да не приказујете, сада говорим о Си-Ен-Ену и наравно Би-Би-Сију, али ће људи то свеједно сазнати и људи ће моћи да раздвоје лажи од истине. Не само да не евакуишу цивиле, него и предузимају све мере како би што више цивила остало у такозваним жариштима. Они уводе полицијски час, минирају излазе из града. Такву тактику увек користе терористи који су навикли да узимају за таоце обичне људе“, истакла је Захарова.
Према њеним речима, Русија чини све што је могуће како би помогла другим земљама да се осигура безбедан одлазак њихових држављана и дипломата из Украјине. Захарова је додала да Русија ради на питању организације евакуације грађана из низа афричких земаља који су на школовању у Украјини.
Русија рачуна на то да ће преговори са Украјином довести до тога да се што пре успостави мир у Донбасу и да се сви народи Украјине врате мирном и поштеном животу.
„Спремни смо за наставак преговора са украјинском страном како би спречили даље крвопролиће“, истакла је она.

Русији ускраћене безбедносне гаранције

Захарова је такође подсетила да су САД и НАТО ускратили Русији безбедносне гаранције.
„Не само да нашој земљи нису пружене гаранције, нашој земљи су ускраћене безбедносне гаранције. Имамо писане одговоре који не остављају сумњу у намере блока НАТО-а и оних који њиме руководе, директно САД, и у то да смо одбијени када је реч о разговору о свим тим питањима која за нас нису само кључна, него важна, суштинска, егзистенцијална“, изјавила је портпаролка.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Касније је Министарство одбране Русије нагласило да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Граница између Русије и Украјине - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
Подкаст
Русија тражи мир, Запад хистеријом потпирује рат | Од четвртка до четвртка
Макрон и Путин на конференцији за медије у Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
РУСИЈА
Путин поручио Макрону: Сви задаци специјалне војне операције биће испуњени - у сваком случају
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала