- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина је могла постати нуклеарна држава у блиској будућности

© Sputnik Screenshot„Печурка“ после детонације „Цар бомбе“ 1961. године
„Печурка“ после детонације „Цар бомбе“ 1961. године - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2022
Пратите нас
Изјава председника Владимира Зеленског у Минхену да Украјина намерава да се придружи нуклеарним силама није била случајна – то се могло десити у најближој будућности, саопштио је Спутњику представник једног од надлежних ресора Русије.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Одмах након што се 1994. године придружила Споразуму о неширењу нуклеарног оружја Украјина је као ненуклеарна држава започела научно-истраживачке и развојне радове у циљу формирања технолошке базе за могуће прављење сопственог нуклеарног оружја“, рекао је наш саговорник.

Како истиче, ти радови су се интензивирали и добили су јасну практичну оријентацију 2014. године по прећутном наређењу Петра Порошенка који је тада био на челу државе.

„Подаци којима располаже Спољна обавештајна служба сведоче о томе да су научно-истраживачки и развојни радови на прављењу нуклеарне експлозивне направе, која се касније могла искористити приликом прављења нуклеарних бојевих глава, вођени како у правцу употребе уранијума, тако и плутонијума. Украјинска научна заједница поседује довољно компетенција да направи направе како 'имплозивног', тако и 'топовског' типа“, наводи извор.

По његовим речима, Кијев је тајно могао да набави на Западу технологију за центрифугално обогаћивање уранијума и ласерско одвајање изотопа.
„Реализујући програме како у нуклеарној, тако и у ракетној сфери више од две деценије, Украјина је доследно ишла ка стварању свих неопходних услова за прављење сопственог нуклеарног оружја“, оцењује саговорник.
Како је казао, били су постигнути „значајни резултати“ у области моделовања нуклеарних ланчаних реакција, издвајања изотопа фисилних материјала, као и у сфери проучавања металургије нуклеарних материјала.

„Према закључку западних експерата, кијевски режим је био најближи прављењу нуклеарне експлозивне направе на бази плутонијума његовим тајним изоловањем из утрошеног нуклеарног горива које је ускладиштено на територији земље. Украјински стручњаци могли су да направе такву направу у року од неколико месеци. Изузетно опасан пројекат Кијева – 'нуклеарна Украјина' могао је да постане стварност у веома блиској будућности“, констатује извор.

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“, да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
САД тестирају нуклеарно оружје - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
РУСИЈА
Руска обавештајна служба: Украјина је правила нуклеарно оружје, а САД су биле спремне да помогну
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала