- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Украјина тражи од ЕУ: Прво разматрајте наше чланство, па онда Грузије и Молдавије

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Украјине
Зграда Министарства спољних послова Украјине - Sputnik Србија, 1920, 07.03.2022
Пратите нас
Украјина жели да се њен захтев за чланство у Европску унију разматра одвојено од захтева Грузије и Молдавије, саопштио је украјински лист „Европска правда“ позивајући се на изјаву министра спољних послова Украјине Дмитрија Кулебе.
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, који нико не може да угаси, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Уз дужно поштовање наших грузијских и украјинских партнера, али њихови захтеви које баш сада предају за чланство у ЕУ изгледају као покушај да се два вагона прикаче брзом украјинском возу који се креће ка Бриселу. Захтев Украјине за убрзану процедуру примања у ЕУ би требало да се одвојено разматра од захтева Грузије и Молдавије“, рекао је Кулеба.

Кулеба је навео да Кијев цени „солидарност Грузина и Молдаваца са Украјином“ и да им је захвална за хуманитарну помоћ, али „за сада ни Грузија ни Молдавија нису подржале нове санкције ЕУ против Русије“.
Како је наведено у изјави министра спољних послова Украјине, такав став „не одговара партнерским односима Украјине, Грузије и Молдавије у оквиру ‘придруженог трија’ и јасно илуструје неспремност Тбилисија и Кишињева да постану реални гаранти безбедности у Европи“.
Раније је саопштено да су 3. марта Молдавија и Грузија предала захтев за чланство у ЕУ. Украјински председник Владимир Зеленски је захтев за чланство у ЕУ потписао 28. фебруара.
Подсетимо, Русија је 24. фебруара покренула специјалну операцију чији је циљ демилитаризација и денацификација Украјине. Председник Русије Владимир Путин је у телевизијском обраћању Русима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“ и да су се народне републике Донбаса обратиле Русији са захтевом за помоћ.
Према речима руског лидера, сва одговорност за крвопролиће биће на савести владајућег режима у Украјини. Он је позвао украјинску војску да не поштује злочиначка наређења украјинских власти, да положи оружје и оде кући.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала