- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Фосил праисторијске „вампирске лигње“ назван по америчком председнику Бајдену

© REUTERS / K. Walen/Christopher WalenУметнички приказ врсте главоношца Силипсимоподи бајдени, која је добила име по америчком председнику Џоу Бајдену
Уметнички приказ врсте главоношца Силипсимоподи бајдени, која је добила име по америчком председнику Џоу Бајдену - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
Пратите нас
Ово је веома редак фосил створења које је некада насељавало тропске воде које су окруживале Северну Америку пре више од 320 милиона година, кажу научници.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Истраживачи у Америчком музеју природне историје недавно су наишли на фосилизовано тело створења у облику торпеда, које је названо Силлипсимоподи бидени и додато на листу врста названих у част америчких председника.
Кристофер Вејлен и његов колега Нил Лендман пронашли су створење на полици музеја где је било похрањено након што су га пре више од тридесет година открили у формацији Беар Галч Лагерстејт у Монтани. Према њиховим речима, ово створење је пливало у тропским водама Северне Америке пре готово 328 милиона година.
Древна животиња имала је десет руку, од којих су две биле дуже од осталих осам, што је слично лигњи и сипи. Према Вејлену, овај налаз нуди увид у најранију фазу постојања вампиропода - једне од три групе главоножаца меког тела који садрже остатке унутрашњих шкољки.
„Организам који је овако рано изгубио шкољку на страни вампиропода указује на то да су развили алтернативни начин контроле пловности релативно рано у својој еволуционој историји“, рекао је др Вејлен.
Истраживач је објаснио зашто је одлучио да то створење назове по Бајдену.
„Поднео сам свој рад убрзо након његове инаугурације и чинило се као природан начин да прославим тај тренутак... Посебно су ме охрабрили неки од планова које је изнео за борбу против климатских промена“, рекао је Вејлен за АБЦ.
Древно створење налик лигњи није прва врста која је добила име по бившим председницима. Претходни амерички председник Доналд Трамп има Дермопхис доналдтрумпи, слепог водоземца који зарива главу у песак, док је најмање девет врста названо по Бараку Обами, укључујући изумрлог гуштера (Obamadon gracilis).
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала