Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кадиров послао поруку Србима: Нећемо вам заборавити добра дела, браћо!

© Sputnik / Пресс-служба главы Чеченской Республики / Уђи у базу фотографијаРамзан Кадиров
Рамзан Кадиров - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Пратите нас
Лидер Чеченске Републике Рамзан Кадиров изјавио је да Русија није агресор у Украјини и поручио да његова земља никада није почињала ратове, него их завршавала да би довела до мира.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Кадиров, као лидер Републике у којој су крајем прошлог века вођена два рата, где је у првом био против Федералних снага, а у другом уз Русију, истакао је да даје пуну подршку одлуци председника Владимира Путина да интервенише у Украјини.
Он је је у интервјуу Танјугу истакао да Русија и он лично никада неће заборавити да Србија, једина уз Белорусију, није увела санкције и посебно се захвалио председнику Србије Александру Вучићу на политици мира.
Такође, као лидер већински муслиманске Републике пренео је поздраве свим муслиманима у Србији и најавио јачање сарадње у корист Србије и Русије.
„Чеченска Република је сасвим недавно преживела две тешке ратне операције. Осетили смо све тешке последице рата, покренутог крајем прошлог века као резултат провокација страних обавештајних служби, чији је циљ био уништење Русије. Претрпели смо велике људске губитке у борби против међународних терориста из више од 55 земаља света, које су нам убациле и активно подржавале западне земље. Само захваљујући одлучној политичкој вољи председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина и националног лидера чеченског народа Ахмат-Хаџија Кадирова, међународном тероризму у републици је сломљена кичма“, рекао је Кадиров.
Хиљаде најбољих синова чеченског народа, на челу са првим председником Чеченске Републике, херојем Русије Ахмат-Хаџијем Кадировим, погинуло је у жестокој борби са тим злом. Платили су својим животима како бисмо вратили дугоочекивани мир и ред у отаџбину и заштитили интегритет Руске федерације. Зато знамо из прве руке шта је рат и знамо праву цену мира, навео је Кадиров.
„Непријатељи Русије ни данас не престају да покушавају да униште нашу државу, путем сукобљавања са братским народима и државама, као што је за нас несумњиво Украјина. Нажалост, почевши од распада СССР-а у Украјини, на иницијативу западних обавештајних служби, активирао се неонацистички покрет и русофобија: у искривљеном антируском светлу писала се нова историја, дозвољавали су се нацистички маршеви, затварале су се школе на руском језику, забрањивао се руски језик и медији на руском језику, руски народ су избацили са списка аутохтоних народа итд. Притом, украјинске власти се нису устручавале да моле Русију за кредите и енергенте по изузетно повољним условима“, истиче Кадиров.
Према његовим речима, покренувши државни преврат 2014. године у Кијеву, на који је Запад потрошио пет милијарди долара, САД и НАТО су посредством антируске пропаганде покренули геноцид над грађанима Украјине који говоре руски, претворивши Украјину у Анти-Русију.
„Широм земље су почели нацистички погроми: у Одеси је живо спаљено више од 40 грађана који говоре руски, почело је масовно истребљење становника Доњецка и Луганске области (историјски руских територија, прим. аут), који су се супротставили кијевском режиму који је дошао на власт као резултат државног преврата. Настрадали грађани нису хтели да се помире са тим да им се забрањује да говоре матерњим језиком и да сами одређују своју будућност. На одржаном референдуму већина становника је гласала за формирање и независност Доњецке и Луганске Народне Републике“, подсећа Кадиров.
Осам година су се оружане снаге Украјине (ВСУ) и терористички батаљони, које чине бандеровци и нацисти, иживљавали и уништавали становништво Донбаса, убијајући жене, децу, старије људе, излажући градове и села намучене територије артиљеријском бомбардовању, додаје он.
„Према подацима ОЕБС-а погинуло је више од 13.000 цивила Донбаса. САД и Европа су потпуно равнодушно посматрали ову хуманитарну катастрофу која још увек траје – нису примећивали погибију хиљаде цивила. Мински споразум украјинска страна је од самог почетка игнорисала и ниједна његова тачка није спроведена, што су западне земље у потпуности дозволиле. Последњих година, уз прећутно одобрење запада, Зеленски је почео отворено да говори да Украјина неће поштовати Мински споразум. На тај нацин, кијевски режим је демонстрирао своје намере да настави са убијањем становника Донбаса“, истиче Кадиров.
Руководство наше земље се пре осам година надало могућој адекватности власти Украјине и запада, да успостави правила фер игре кроз џентлменске преговоре. Понадало се томе да мишљење Русије неће бити игнорисано, да се њени интереси неће занемаривати, каже Кадиров.
„Председник Руске Федерације је више пута предлагао успостављање заједничког концепта безбедности у Европи, узимајући у обзир интересе сваког учесника. Међутим, западне земље су игнорисале овај предлог, као и многе друге. Уместо тога САД и Европска унија, као и свих протеклих 30 година, наставила је са причом да у целом свету цветају бајке о „мирном“ карактеру НАТО-а, о „самосталности“ Кијева, о инфериорности руског „недемократског система“. Учинили су све да ситуацију доведу до тачке кљуцања, не прихватајући никакве узајамно корисне компромисе“.
С тим у вези, сматрам одлуке председника Руске Федерације Владимира Путина о признавању ЛНР и ДНР и спровођењу специјалне војне операције, јединим правим и неопходним. НАТО се, погазивши све постојеће писмене и усмене договоре, приближио границама Руске Федерације, јасан је Кадиров.
„Након 30 година од распада СССР-а, САД и НАТО су припремали Украјину у виду одскочне даске за напад на Русију, напунивши је својим оружјем и војним инструкторима. Овакво снабдевање вршиле су скоро све земље НАТО-а. Од 2014. године само САД су оружаним снагама Украјине пружиле делимично бесплатну помоћ у износу од више од 2,7 милијарди долара, укључујући у 2021. години преко 650 милиона долара. Штавише, тежња власти Украјине да уђе у НАТО је подстакнута на сваки могући начин. Улазак Украјине у НАТО значио би директну претњу територијалном интегритету Русије, узимајући у обзир њихове претензије на Крим“.
„Русија је упорно захтевала од САД и НАТО-а да јој доставе писмену гаранцију безбедности. Све ове молбе и захтеви, као што је познато, игнорисани су. Прљавим технологијама у рату информацијама, западна лажна пропаганда је свих ових година испирала мозак становницима Украјине, окрећући их против Русије. Данас су отишли корак даље у својим непријатељским намерама, отворено позивајући украјински народ да ратује против Русије, организује терористичке акте на територији Руске Федерације и такође подстичу безобзирне намере кијевског режима да направи нуклеарно оружје.“
Зеленски је отворено најавио планове о повлачењу из Будимпештанског меморандума, који је Украјини забрањивао да има сопствено нуклеарно оружје, истиче Чеченски лидер.

„У случају да се код њих појави нуклеарно оружје, чак и ‘прљаво‘, време лета до Русије би се скратило на четири минута - за то време је немогуће спречити удар. А то је већ директно угрожавање постојања наше државе. Русија данас штити не само Донбас и своју будућност – она зауставља глобалну светску катастрофу“, оцењује Кадиров.

Данас, путем масовне антируске информационе хистерије, они покушавају да представе Русију као агресора и дискредитују власти наше земље. Светској заједници која је у стању да адекватно мисли познато је да су агресори заправо САД и НАТО. Јасна потврда тога су десетине земаља које су бомбардовали и више од 11 милиона цивила које су убили. Русија је предуго трпела ово малтретирање, додаје Кадиров.
„Наша земља више није могла да трпи убиства руских грађана ватром украјинске артиљерије у ДНР и ЛНР и даље ширење војне инфраструктуре у Украјини, чији је циљ стварање директне претње безбедности Руске Федерације. Руска специјална војна операција заштите Донбаса – једини је излаз из политичког ћорсокака у који су Украјина и њени западни покровитељи све отерали. Наша земља нема избора. Наравно да Руска Федерација пред претњама на прагу сопственог дома више није могла да остане неутрална. У противном, напад на Донбас и Крим био би питање дана или месеци. Нуклеарна агресија на Русију би била питање неколико месеци“, сматра Чеченски лидер.
„Током специјалне војне операције демилитаризације и денацификације Украјине, један од главних задатака оружаних снага Руске Федерације јесте избегавање жртава међу цивилним становништвом и у што већој мери сачувати грађанску инфраструктуру. За разлику од руске војске, оружане снаге Украјине и неонацистички батаљони користе сопствене грађане као ‘живи штит‘: постављају тешко наоружање у стамбена насеља, блокирају хуманитарне коридоре и крију се иза леђа цивила. Неонацисти насилнички држе хиљаде студената из Африке, Кине, Индије и других земаља којима не дозвољавају да напусте Украјину. Заинтересовани су за стотине и хиљаде погинулих цивилних Украјинаца и странаца, зарад слике у западним медијима“.
„С тим у вези, оружане снаге Руске Федерације делују изузетно пажљиво, опрезно и тачно. Руски војници не пуцају на цивиле, они их бране! Зато наша војска не жури са операцијом и заузимањем градова, она чува цивиле. Русија никада није започињала ратове, увек их је завршавала. Она то сада успешно ради у Украјини, где је рат против цивила у Донбасу пре осам година покренуо кијевски режим“.
Кадиров истиче да је председник Украјине Зеленски направио велику грешку када је поверио судбину Украјине и њеног народа САД-у и НАТО-у, који ову земљу и њене становнике користе као полигон и "топовско месо" за решавање својих геополитичких игара, усмерених против Русије.
„Зеленски је патетична марионета, коју западни луткари врте како желе. Предлажем Зеленском да се извини председнику Руске Федерације Путину за непријатељску антируску политику и да се сложи са свим условима Русије о демилитаризацији и денацификацији Украјине. То ће за њега и за целу Украјину бити најбољи излаз из кризе у коју ју је довео, безобзирно верујући празним обећањима западних земаља“, поручује Кадиров.
Он истиче да између садашњег руководства Украјине не може бити несугласица, пошто само НАТО има мишљење, а руководство Украјине нема.
„Они само послушно испуњавају вољу својих господара. Господари кијевског режима данас виде потпуни колапс својих илузија у виду антируског војног пројекта у Украјини. Затварати небо над Украјином, иако настављају да улажу у оружје и финансије у овај неперспективни пројекат. САД и НАТО се сами никада неће усудити да отворено уђу у војну конфронтацију са Русијом. Тако да Зеленском и другим западним слугама у Украјини данас не преостаје ништа друго него да се помире са својом незавидном судбином и да очекују хуманост руског правосуђа, или пак да побегну главом без обзира у Пољску или негде још даље“.
Кадиров истиче да је уверен у скори завршетак сукоба у Украјини и додаје да се то сигурно неће одразити на безбедносну ситуацију на истоку Русије и Чеченској Републици.
„Не сумњам да ће већ ускоро сви задаци које је поставио врховни главни командант оружаних снага Руске Федерације бити успешно извршени и у Украјину ће доћи дуго очекивани мир, закон и ред, без нацизма и русофобије. Председник Руске Федерације Владимир Путин је јасно нагласио циљеве војне специјалне операције у Украјини. То је заштита ДНР и ЛНР, демилитаризација и денацификација Украјине. Само ће то гарантовати безбедност Донбаса, Русије и саме Украјине. Циљ Русије није да окупира Украјину. Ослобађањем од неонациста, народ Украјине ће сам одредити своју судбину. Најбоље решење за украјински народ и његове будуће руководиоце биће изградња дугорочних добрих суседских односа са братским народима Велике Русије. То ће постати чврста гаранција стабилног и успешног развоја Украјине“, директан је Кадиров.
На питање како гледа на чињеницу да Србија и њен председник Александар Вучић, једини уз Белорусију, нису увели санкције Русији, Кадиров каже да је то братски потез.
„Председник Србије Александар Вучић и председник Белорусије Александар Лукашенко пример су несебичног служења својој отаџбини. Они су национални лидери и истинске патриоте својих земаља, који се у својој унутрашњој и спољној политици руководе интересима сопственог народа, а не санкцијском психозом англо-саксонског света. Наше земље повезују многовековне братске везе пријатељства и сарадње у свим сферама живота. Веома ми је драго да политика коју спроводе српске и белоруске власти, не обазирући се на агресивни спољни притисак, доприноси јачању мира и слоге између наших држава. Русија ни у једном тренутку није заборављала добра дела! Нећемо заборавити ни ми, браћо“.
На крају, Кадиров је послао поруку муслиманима који живе у Србији.
„Са великим задовољством преносим топле поздраве у своје и у име целог братског чеченског народа свим муслиманима у Србији. Желим им миран и успешан живот за добробит целе Србије. Памтимо и захвални смо српским муслиманима и свим Србима на спровођењу догађаја у знак сећања на нашег првог председника, хероја Русије Ахмат-Хаџија Кадирова. Прошле године је ова земља била и домаћин међународног округлог стола посвећеног 70. годишњици Ахмат-Хаџија. Прошлог лета су ми се становници Рашке области у Србији обратили са молбом о изградњи школе за хафизе у Новом Пазару. Између Србије и Чеценске Републике у саставу Русије, успостављене су топле пријатељске везе које намеравамо да активно развијамо у корист Србије и наше велике отаџбине – Русије“, закључио је Кадиров.
Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2022
СРБИЈА
Руски амбасадор: Разумемо Србију, њено гласање у УН резултат је најјачег притиска САД и ЕУ
Председник Чеченије Рамзан Кадиров - Sputnik Србија, 1920, 03.03.2022
РУСИЈА
Кадиров: Нуди се награда за главе команданата украјинских националиста
Рамзан Кадиров - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2022
РУСИЈА
Кадиров се обратио Зеленском: Прошло је време глупирања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала