- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Објављени први снимци почетка изградње најдужег тунела у Србији /видео/

© Фото : YouTube/GradnjaИзградња тунела испод Фрушке Горе
Изградња тунела испод Фрушке Горе - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Пратите нас
У току су припремни радови на изградњи будућег најдужег тунела у Србији – испод Фрушке Горе.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратитена каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

Радови на изградњи Фрушкогорског коридора, који ће са четири траке повезати Нови Сад и Руму, почели су у мају прошле године, а као најзахтевнији подухват у склопу пројекта издваја се пробијање тунела „Иришки венац“ који ће са својих безмало 3,5 километра дужине бити најдужи тунел у Србији, пише портал „Градња“.
Како је најављено, овај двоцевни тунел биће пробијен на деоници између насеља Парагово у Сремској Каменици и обилазнице око Руме, чиме ће се транзитни саобраћај коначно изместити с простора Националног парка Фрушка гора.
Као што се може видети на снимку из дрона, када се из правца Новог Сада крене ка Руми, у тунел се улази тачно на рачвању две саобраћајнице за пењање, односно спуштање са Иришког венца.
У току су интензивни земљани радови на припреми терена и прављења саобраћајница за долазак тешке машинерије којом ће се бушити тунел испод Фрушке горе.
Саграђени су потпорни зидови за прилазак кампу који ће радити на овом великом инфраструктурном пројекту. Саграђена је и прва зграда за смештај радника и опреме.

Саобраћајница ширине осам метара са две траке

Идејни пројекат за тунел „Иришки венац“, чија пуна дужина износи 3.480 метара, урађен је у Институту за путеве још 2016. године, када је предвиђено да коловоз буде бетонски.
Међутим, од те идеје се на крају одустало, па ће саобраћајне површине у тунелу ипак бити прекривене асфалтом, док је планирана ширина коловоза осам метара са две траке.
Пројектоване су и безбедносне нише на сваких 150 метара и пролази за пешаке на сваких 290 метара кроз које ће моћи да се прође у случају пожара, саобраћајних несрећа и др.
Осим тога, биће изграђен и контролни центар из ког ће камере надгледати саобраћај у овом и још једном тунелу – „Ширине“, који ће бити дуг око 350 метара, а у оквиру читавог система пратиће се и загађење.
Предвиђена је и изградња два везна тунела кроз које ће моћи да прођу и камиони ако остану у квару, а све је пројектовано у сагласности са немачким стандардом безбедности РАПТ.

Инвестиција од 606 милиона евра

Према последњим подацима, тренутно се изводе радови на улазном порталу тунела „Иришки венац“, а у току је и израда документације за грађевинску дозволу за мост преко Дунава у оквиру деонице 3 – Петља Каћ-Петроварадин.
Вредност пројекта Фрушкогорског коридора износи 606 милиона евра, а према договору са кинеском компанијом ЦРБЦ, која је главни извођач радова, за свако посечено стабло на Фрушкој гори биће посађене две нове саднице.
Макета тунела на Фрушкогорском коридору - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2021
Почели радови на изградњи Фрушкогорског коридора
Иришки венац - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2020
Најдужи тунел у Србији гради се по немачком стандарду, изгледаће импозантно /видео/
Фрушкогорски коридор део је путног правца Нови Сад – Рума – Шабац – Лозница – граница са Босном и Херцеговином - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2020
Кинези испод Фрушке горе граде најдужи тунел у Србији /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала