- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривено зашто Американцима пада коефицијент интелигенције

CC0 / Unsplash/Greg Rosenke / Девојчица ради задатак из математике
Девојчица ради задатак из математике - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Пратите нас
Укупан коефицијент интелигенције грађана САД пао је за 824 милиона поена, односно у просеку три поена по особи, због изложености олову и оловним испарењима у детињству. За генерације рођене шездесетих и седамдесетих, то је још више, а процењује се да је њихов коефицијент интелигенције због тога смањен за шест до седам поена.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Изложеност олову у САД је свеприсутна и веома забрињавајућа, много више него што се сматрало, наводи се у новој научној студији која је анализирала утицај олова на живот људи.
Научници су анализирали податке о коришћењу оловног бензина од 1940. године, поредивши их са подацима о нивоу олова у крви од средине седамдесетих година 20. века. Дошли су до закључка да је чак 54 одсто Американаца који су живели током 2015. године било у детињству изложено опасним нивоима олова, преноси Сајенс алерт.

Милионима смањен коефицијент интелигенције

То значи да чак 170 милиона одраслих има повећан ризик од неуродегеративних обољења, менталних болести и кардиоваскуларних проблема због тога што су били изложени олову као деца.
Изложеност олову у било ком узрасту није безбедно, али је посебно опасно за децу, јер може да омета развој мозга, доводећи до сталних потешкоћа у учењу и понашању.
Научници сматрају да је изложеност довела и до смањења коефицијента интелигенције, у просеку за три поена када је у питању цела нација.
CC0 / Unsplash/Matt Boitor / Издувни гасови аутомобила који су користили оловни бензин драстично су повећали изложеност олову
Издувни гасови аутомобила - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2022
Издувни гасови аутомобила који су користили оловни бензин драстично су повећали изложеност олову
Највећи негативан утицај на интелигенцију забележен је код оних рођених шездесетих и седамдесетих година, када је достигнут врхунац употребе оловног бензина у САД. Према проценама научника, њихова изложеност олову била је осам пута већа него данас, а коефицијент интелигенције смањен им је шест до седам поена, наводи се у студији објављеној у часопису ПНАС Националне академије наука САД.
Код већине људи овај утицај није лако приметити, али јесте код оних који имају исподпросечне когнитивне способности, будући да их може довести до дијагнозе интелектуалног инвалидитета.
„Искрено, био сам шокиран подацима. Када поново погледам податке, и даље сам шокиран, иако сам био припремљен за тако нешто“, каже социолог Мајкл Мекфарланд са Флорида државног универзитета.
Откако је 1996. у САД забрањена употреба оловног бензина, изложеност олову у детињству је постепено пала. Ипак, и даље велики број Американаца суочава се са последицама овог утицаја.
Деца рођена после 1996. године генерално имају нижи ниво олова у крви него њихови родитељи или баке и деке, али ипак виши него генерације које су рођене у прединдустријској ери.

Висока изложеност олову и даље постоји

Такође, научници наводе да постоји велики број локалитета у САД у којима је изложеност олову већа од просека. То је случај и код неких друштвених заједница, као што су Афроамериканци, који имају значајно више нивое олова у крви него белци, а то важи чак и за децу рођену после 1996. године.
Аутори студије сада истражују дугорочне последице изложености и да ли оне могу довести до расних диспарититета у здравственим проблемима, као што су обољења бубрега, срца и деменција.
„Милиони људи имају историју изложености олову. И то није као да се неко повреди, па рана може да зацели, већ као повреда која се носи у телу на више начина, које још увек покушавамо да разумемо, и која може да има последице по живот“, каже психолог Арон Реубен са Флорида државног универзитета.
Тровање оловом је иначе подмукло због његове природе, јер је у питању загађивач који може бити невидљив и без мириса. Олово је кроз историју кориштено у бојама, цевима за воду, бензину... Иако су стандарди данас побољшани, и даље велика концентрација олова доспева у пијаћу воду, ваздух, домове.
Оловни бензин у аутомобилима није више извор загађења као некад, али јесу индустријски отпад, водоводне цеви, па чак и муниција за лов, у којима има олова. Тако је у истраживању које је спроведено прошле године на милион америчке деце, код половине пронађен траг олова у крви. У другој студији, која је објављена прошле године, такође се указује на алармантан пад коефицијента интелигенције у САД од 1999. до 2010. године. Ново истраживање је отишло даље у прошлост, како би открило још веће присуство олова у крви међу одраслима.
Бензинска пумпа - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2021
ЕКОНОМИЈА
Потрошене последње залихе: Крај за великог загађивача
Деца се играју на ливади - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2020
Ново истраживање упозорава на опасан ниво концентрације олова у крви код деце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала