- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Предлог УН ─ провера биолабораторија у Украјини

© Sputnik / Лола ЂорђевићУједињене нације
Уједињене нације - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
Пратите нас
Заменица генералног секретара УН и висока представница за питања разоружања Изуми Накамитсу, препоручила је, након изјава Москве о војно-биолошким програмима у Украјини, да се примене члан 5 и 6 Конвенције о биолошком и токсичном оружју.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Накамитсу је истакла да Конвенција „нема мултилатерални механизам провере који би надгледала независна организација као што је ОЗХО“.
„На тај начин је процена да ли се испуњавају обавезе из Конвенције задатак земаља-потписница“, прецизирала је она.
Она је, при томе, навела да упркос непостојању међународног режима верификације, Конвенција садржи низ мера којима државе-потписнице могу да прибегну „како би решиле ситуације у којима су земље-потписнице забринуте или имају сумње у вези са активностима својих колега“.
У питању су чланови 5 и 6. Члан 5 Конвенције гласи, између осталог, да се „државе потписнице... Конвенције обавезују да ће се међусобно консултовати и сарађивати у решавању свих питања која се могу појавити у вези са сврхом или у вези са применом одредаба Конвенције“.
Она је истакла да су земље-потписнице Конвенције развиле процедуре за разјашњавање двосмислених и отворених питања, укључујући могуће сазивање званичног консултативног састанка ради разматрања таквих питања.
Члан 6 гласи да „свака држава-потписница... Конвенције која утврди да било која друга држава-потписница крши обавезе које проистичу из одредаба Конвенције може поднети жалбу Савету безбедности УН“.
„У случају пристанка Савета безбедности, може се покренути истрага на основу примљене жалбе“, рекла је Накамитсу и додала да члан 6 Конвенције никада није примењен.
„Позвала бих земље-потписнице Конвенције да размотре могућност коришћење доступних процедура за консултације и сарадњу за решавање ових питања“, додала је она.
Министарство одбране Русије раније је одржало презентацију из које произилази да су Сједињене Америчке Државе потрошиле више од 200 милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, а које су учествовале у америчком војно-биолошком програму и бавиле се, између осталог, узрочницима куге и антракса.
На територији Украјине формирана је мрежа од више од 30 биолошких лабораторија које су радиле у интересу Пентагона, саопштио је раније начелник Трупа за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов. Све за наставак америчког војно-биолошког програма већ је склоњено из Украјине након почетка специјалне војне операције Русије, рекао је он.
Русија у вези са чињеницама о војним биолошким активностима САД у Украјини не искључује могућност покретања механизма консултација у оквиру Конвенције о забрани биолошког и токсичног оружја, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. Коментаришући информације о биолошким лабораторијама које финансирају САД у Украјини, портпарол кинеског Министарства спољних послова Жао Лиђијан позвао је Вашингтон да разјасни своје активности о биолошкој милитаризацији у земљи и иностранству.
Знак за биолошку опасност - Sputnik Србија, 1920, 12.03.2022
РУСИЈА
Микробиолог: САД претвориле Украјину у суперполигон за стварање биолошког оружја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала