- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Синдром компјутерског ока: Неочекивана здравствена последица рада од куће

CC0 / Pixabay/Claudio_Scott / Девојка с наочарима за рачунаром
Девојка с наочарима за рачунаром - Sputnik Србија, 1920, 13.03.2022
Пратите нас
Једна од главних промена током пандемије вируса корона, поред стопе незапослености, биле су промене у начину рада компанија у којима су запослени канцеларију заменили радом од куће. Рад за компјутером код куће, често је и временски дужи од рада у канцеларији, па носи и одређене здравствене последице, највише због напрезања очију.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Пандемија вируса корона направила је значајне промене широм света. Већина људи буквално „жонглира" комбинујући лични и професионални живот из својих домова. Тако рад од куће има своје предности, али има и своје изазове. Како је навео „Intuit Mint Life“, већина људи уштедела је хиљаде долара, радећи од куће, јер је буџет за потрошњу драстично смањен.
Према Извештају о запосленија Компаније „Нилсен", просечан Американац је проводио око 10 сати дневно гледајући у екране током пандемије.
Време проведено испред рачунара или паметног телефона, данас је уобичајено у личном и професионалном животу људи. Међутим, сви ти сати које проведете испред рачунара могу имати штетне последице по ваше здравље, као што су негативно држање тела и вид, упозоравају стручњаци.
Према часопису „Healthline“, превише времена испред екрана може погоршати симптоме сувог ока, јер имамо тенденцију да мање трепћемо када смо концентрисани на посао.
Научници истичу да особа која седи испред екрана може да трепће чак 66 одсто мање него што је уобичајено.
Трептање је начин на који наше очи производе хидратантне сузе које влаже око. Ако је ових суза мало, очи постају суве и црвене. То може довести до замућеног вида и бола у очима. Осветљеност вашег екрана такође може да повреди ваше очи.
„Јаки извори светлости могу да изазову непријатност у очима, нарочито код људи који имају катаракту, јер одсјај са екрана оптерећује очи. Ако се мучите да видите нешто на екрану, то је знак да сте презапослени или да имате оштећен вид“, истакао је офталмолог, др Метју Гардинер у свом чланку у часопису Harvard Health.
Такође је истакао да се могу јавити и проблеми као што су замагљен вид и главобоља. Ово се обично назива синдром компјутерског вида, односно дигитално напрезање очију, преноси РТС.
Око - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
СВЕТ
Шест навика које штете очима
Лице – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 01.02.2022
ДРУШТВО
Четири вежбе за уморне очи: Смањите последице предугог гледања у екран
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала