- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија у УН: Гађање Доњецка ракетом „Точка У“ – терористички напад и ратни злочин

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаПоследица ракетирања Доњецка
Последица ракетирања Доњецка - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
Пратите нас
Напад украјинске војске на Доњецк ракетом „Точка У“ представља кршење међународног хуманитарног права и изједначава се са терористичким нападом и ратним злочином, наводи се у писму сталног представника Русије при УН Василија Небензје.
Русија је упутила писмо Савету безбедности УН и Генералној скупштини као званичан документ.
У њему се наводи да „напад који су извеле украјинске Оружане снаге не представља само озбиљно кршење међународног хуманитарног права, него се изједначава са терористичким нападом и ратним злочином против цивилног становништва“.
Поред тога, у документу се наводи да, с обзиром на чињеницу да кијевски режим шири лажне оптужбе, „треба истаћи да оперативно-тактичке ракете 'Точка У' нису део наоружања Оружаних снага Русије“.
Подсетимо, украјинска војска је 14. марта ракетирала центар Доњецка. Погинуло је 20 људи, док је рањено 36. Лидер ДНР Денис Пушилин изјавио је да је ракета имала касетно пуњење.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Украјинска војска гранатирала Доњецк - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
РУСИЈА
Још једна лаж у мору дезинформација: Злочиначко гранатирање Доњецка приписано руској војсци
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
РУСИЈА
Путин: ЕУ игнорисала ракетни напад украјинске војске на Доњецк
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала