- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава
Противтенковски ракетни комплекс Џавелин  - Sputnik Србија

Бердјанск под контролом руских трупа; Америка планира нову испоруку оружја од милијарду долара

Пратите нас
Специјална операција Оружаних снага Русије у Украјини. Преговори делегација Русије и Украјине наставиће се у среду. Руска војска преузела је пуну контролу над нуклеарним електранама Запорожје и Чернобиљ, док су снаге ДНР блокирале све испоруке оружја украјинској војсци у Маријупољу. У току је масивни напад украјинских снага на ДНР.
Истовремено, Америка тврди да је „у потпуности“ срушила економију Русије санкцијама, а председник САД Џозеф Бајден уверава да Вашингтон неће дозволити ниједној земљи да помогне Русији или да надокнади своје економске трошкове због ситуације са Украјином.
Све о дешавањима у понедељак прочитајте овде.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
01:23 16.03.2022
Све пруге које су спајале Крим и Херсонску област у Украјини, које су биле уништене од стране Кијева, биће у потпуности обновљене, изјавио је председник Скупштине Крима Владимир Константинов.
Како је рекао, већ је кренула обнова тих пруга, а ускоро ће бити омогућен транзит кроз Херсонску област у правцу Одесе и Харкова.

„Све те трасе, не само пруге, већ и аутопутеви, нису изграђени од стране украјинских нациста. Они су их запосели и, као прави разбојници, уништили, обуставивши транспорт свих ових осам година. Међутим, сада ћемо им избити све зубе и више неће моћи да се понашају као хулигани“, додао је он.

00:40 16.03.2022
00:26 16.03.2022
Очекује се да би председник САД Џозеф Бајден могао да саопшти нову одлуку америчке администрације о слању војне помоћи Украјини у вредности од једне милијарде долара, тврди лист „Волстрит џорнал“ позивајући се на неименоване америчке званичнике.
Како тврди лист, ова одлука могла би бити донета већ у среду.
Према наводима, нова војна помоћ укључила би испоруку противтенковских и ракетних, укључујући и преносна средства ПВО, између осталог и системе „Џавелин“ и „Стингер“.
Подсетимо, претходно је Бајден потписао закон о финансирању федералне владе до краја 2022. године који укључује и војну и хуманитарну помоћ Украјини у износу од 13,6 милијарди долара.
22:08 15.03.2022
Велика Британија проширила је списак санкција против Русије због специјалне операције у Украјини.
Како се наводи у документу који је објавила британска влада, на удару су се нашли руски бизнисмени и званичници.
Конкретно, на листи санкција је шеф руског одбрамбеног концерна „Рособоронекспорт“ Александар Михејев, генерални директор оператера електричне мреже „Россети“ Андреј Рјумин, директор Руског удружења индустријалаца и предузетника Александар Шохин, главни извршни директор компаније за производњу минералних ђубрива „Еврохим“ Владимир Рашевски, главни акционар Магниторског металуршког комбината Виктор Рашњиков, предузетници Сулејман Керимов и Алексеј Кузмичев.
Поред тога, Лондон је увео санкције бившој супрузи директора „Росњефта“ Марини Сечини која је на челу Федерације коњичких спортова Русије.
Санкције предвиђају замрзавање имовине у Британији у забрану уласка у земљу.
21:56 15.03.2022
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
РУСИЈА
Кијев: Зеленски се састао са премијерима Пољске, Чешке и Словеније
21:46 15.03.2022
21:39 15.03.2022
САД издвајају преко 186 милиона долара додатне хуманитарне помоћи за подршку избеглицама из Украјине и интерно расељеним лицима, саопштио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
21:06 15.03.2022
Заменица премијера Украјине Ирина Верешчук саопштила је да је планирано да у среду настави са радом хуманитарни коридор из Маријупоља, као и да се почне са евакуацијом из Изјума.
Како је прецизирала, сутра неће бити организована евакуација из Кијевске области због уведеног полицијског часа.
20:43 15.03.2022
Руско-украјински преговори биће настављени у среду, саопштио је саветник шефа кабинета украјинског председника Михаил Подољак.
Како је навео, постоје фундаменталне противречности у ставовима руске и украјинске делегације на разговорима, али постоји и могућност компромиса.
20:11 15.03.2022
Украјинске трупе примениле „Точку-У“ у ДНР
Системи противваздушне одбране ДНР пресрели су ракету „Точка-У“, остаци су пали у један од четврти Макејевке, саопштио је републички штаб за територијалну одбрану.
Представништво је саопштило да су као последица употребе "Точке-У" повређене најмање четири особе, од којих је двоје деце.
„Од четворо повређених двоје су деца: 10-годишња девојчица са тупом повредом ока и дечак од 16 година са вишеструким ранама по лицу од гелера“, саопштило је Министарство здравља ДНР.
20:01 15.03.2022
Око 29 хиљада људи данас је евакуисано хуманитарним коридорима из блокираних градова у Украјини, саопштио је заменик шефа кабинета украјинског председника Кирил Тимошенко.
Према речима заменице премијера Украјине Ирине Верешчук, данас је било отворено девет хуманитарних коридора. Како је истакла, из Маријупоља је за дан изашло око 20 хиљада људи.
19:33 15.03.2022
Саветник шефа кабинета украјинског председника, члан украјинске делегације Михаил Подољак изјавио је за лист „Страна.уа“ да преговори са Русијом још трају.
Према речима другог представника украјинске стране Давида Арахамије, преговори су настављени око 14.00 по московском времену (12.00 по средњоевропском).
Јуче је одржана четврта рунда преговора Москве и Кијева од почетка војне операције у Украјини. Из украјинске делегације је саопштено да је направљена техничка пауза до уторка.
19:23 15.03.2022
Бердјанск под контролом руских трупа
Ситуацију у демилитаризованом Бердјанску у Украјини контролишу припадници Националне гарде Русије.
„Бердјанск који је демилитаризовала руска војска постепено се враћа у нормалан живот. Ситуацију у граду контролише Руска гарда“, наводи се у саопштењу на сајту гарде.
Како се наводи у саопштењу, припадници гарде баве се деминирањем територије града, уклањањем напуштене украјинске технике са улица и обезбеђивањем јавног реда. Под њиховим окриљем одвија се и хуманитарна активност – у град је допремљено укупно 36 тона хуманитарне помоћи.
18:24 15.03.2022
18:05 15.03.2022
Ликвидирана два украјинска официра
Два висока официра Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине ликвидирани су код Кијева, саопштио је извор, близак безбедносним структурама Русије.
„Борци руске специјалне јединице ликвидирали су код Кијева официре Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине, пуковника Олега Ахмедова и капетана 1. класе Дмитрија Сајчука“, наводи извор.
Истиче се да је обавештајац Ахметов врбовао цивиле на Криму у циљу добијања обавештајних података.
18:00 15.03.2022
Кабинет Зеленског: Преговори са Русијом постали конструктивнији
Преговори између Русије и Украјине постали су конструктивнији, разговара се о будућем споразуму, изјавио је заменик шефа кабинета украјинског председника Игор Жовква.
„Као што знате, данас је четврта рунда, у току су преговори између делегација. У првим рундама Русија није била спремна да чује наш став, поставила је ултиматуме: да Украјина мора да се преда, да положи оружје, да ће наш председник потписати капитулацију. Сада Русија говори мало другачијим тоном. Украјински став се чуо, преговори су постали конструктивнији. Ради се о будућем договору, о одређеним гаранцијама за Украјину након завршетка рата. Ми смо умерено оптимистични, али разумемо да ће велики искорак у овим преговорима бити постигнут уз учешће шефова држава“, рекао је Жовква за телевизију „Н24“.
17:59 15.03.2022
У банкама, инвестиционим и пензионим фондовима Холандије замрзнута је руска имовина у вредности од шест милиона евра, наводи се у писму министарке финансија земље Сигрид Каг које је упућено парламенту.
17:56 15.03.2022
Народна милиција Доњецке Народне Републике саопштила је да је у правцу Маријупоља „потпуно денацификована“ 53. механизована бригада Оружаних снага Украјине.
„Према обавештајним подацима, Генералштаб Оружаних снага Украјине разматра питање расформирања бригаде због великих губитака“, истиче се у саопштењу Народне милиције ДНР.
17:17 15.03.2022
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
РУСИЈА
Путин: ЕУ игнорисала ракетни напад украјинске војске на Доњецк
16:44 15.03.2022
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
СВЕТ
Столтенберг: Важно је да се спрече инциденти на граници са Алијансом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала