- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Белгија продужила рад две нуклеарке за још 10 година

© Фото : Пресс-служба президента Украины / Уђи у базу фотографијаРовенска нуклеарна електрана у Украјини
Ровенска нуклеарна електрана у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2022
Пратите нас
Белгијска влада је одлучила да за 10 година продужи рад нуклеарних реактора, чије је гашење било предвиђено до 2025. године, због проблема у енергетском сектору, рекао је белгијски премијер Александар де Кру.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Сви знају да је у Европи рат, ми бирамо извесност у неизвесним временима. Одлучили смо да се рад два реактора може продужити за 10 година“, саопштио је белгијски премијер, преноси Ројтерс.
Одлука донета у петак конкретно значи да ће два реактора, „Тиханге 3“ уз границу са Немачком и „Доел 4“ код Антверпена, укупног капацитета 2 гигавата, наставити да раде у наредних 10 година, што је промена у односу на ранији план, предложен 2003. године, да се сви белгијски реактори угасе до 2025. године.
Према извештајима белгијских медија, са одлуком још треба да са сагласи француска компанија „Енџи“, власник нуклеарки, и да каже своју цену за њихово покретање у већ узнапредовалим припремама за гашење.
Гашење нуклеарних реактора у Белгији се ослањало на прелазак на природни гас, укључујући и изградњу електране на гас северно од Брисела, преноси Танјуг.
Европска унија је зацртала циљ да смањи зависност од руског гаса за две трећине ове године и прекине ослањање на руске испоруке горива „знатно пре 2030. године“, јавио је Ројтерс позивајући се на документ Европске комисије.
Центрифуге у иранском  нуклеарном постројењу Нетанц - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
СВЕТ
САД неће уводити санкције руским пројектима везаним за обнову иранског нуклеарног програма
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 15.03.2022
РУСИЈА
Москва: Изјаве да Русија ствара препреке обнављању иранског нуклеарног програма ─ дезинформације
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала