- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како се ослободити стреса: Пет савета руског психолога

CC0 / / Стрес
Стрес - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
Пратите нас
За умањење стреса јако је важно како се опуштате, колико спавате и како се будите, открива психолог и ауторка књига о психологији односа Јелисавета Филоненко.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

Како дочекаш дан, тако ћеш га и провести

Психолог препоручује да посебну пажњу посветите јутру. Први минути буђења почињу дан и одређују његово расположење. Планирање, укусан доручак и физичка активност ће вам помоћи да останете у добром расположењу цео дан.
„Покушајте да одвојите време за јутро. Нађите времена за постављање циљева, медитацију, физичку активност, унесите запис у свој дневник. Јутро је драгоцено време које даје расположење за цео дан који је пред вама“, саветује Филоненкова.

Планирајте

Преоптерећење је узрок стреса, што резултира емоционалним сагоревањем или депресијом. Да би избегла такве околности, психолог препоручује да унапред планирате своје послове, узимајући у обзир своје могућности, снагу и тајминг.
„Планирајте своју активност. Ствари се никада не завршавају, а да се не бисте осећали као хрчак у точку, понашајте се по плану, постављајући приоритете“, препоручује стручњак.

Проводите мање времена на интернету

Сваки дан наш мозак обрађује огромну количину информација. Стални рад и сурфовање интернетом могу изазвати стрес и довести не само до емоционалне већ и физичке исцрпљености. Поред тога, да би се време правилно распоредило, мора се добро искористи,

„Користите своје време исправно – водите рачуна о времену које бескорисно проводите на интернету. Одрастао Рус сваки дан проведе 6-8 сати на интернету. Можете себи дати ове сате за опуштање или користан рад ако ограничите време гледања ТВ емисије, вести и сурфовање по друштвеним мрежама“.

Добро се одморите

Према Филоненковој, људи се не умарају од тога колико раде, већ од тога како се опуштају.
„Сурфовање на нету, четовање, алкохол, видео-игрице јесте одмор који дуготрајно тешко утиче на нашу психу и као резултат тога само нас замара“, каже психолог за РИА Новости.
У слободно време боље је спавати, ићи у шетњу, срести се са пријатељима или само лежати на каучу са књигом у рукама. Постоји много начина да се опустите на здрав начин. Али најважније је регулисати сан.

Вежбајте

Још један савет психолога који ће вам помоћи да развијете отпорност на стрес је да се бавите спортом.
„Спорт је данас незаобилазна компонента менталног здравља и незаобилазан фактор отпорности на стрес. Ваше тело није дизајнирано да седи у столици са укоченим погледом у монитор компјутера. Да би процесуирало стрес, како психички тако и физички, вашем телу потребно је свакодневно кретање. Додајте ту активност у ваш распоред и бићете срећнији“, каже специјалиста.
Депресија - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2022
ДРУШТВО
Како победити стрес на послу: Правило „42 одсто“ крије одговор
Стрес - Sputnik Србија, 1920, 03.11.2021
РУСИЈА
Руски лекар открива које поврће ублажава стрес и поправља расположење
Срећа - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2016
Руски психолог открио тајну среће
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала