- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Приватне фирме, државни уговори: Ко плаћа стране плаћенике у Украјини

© Sputnik / Кирилл БрагаОружје
Оружје - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
Пратите нас
Украјинској војсци стиже у помоћ 16.000 добровољаца из целог света, бар тако тврди званични Кијев. Највише их је из Америке, плата им се креће и до 3.000 долара дневно, а иако се издају за добровољце, најчешће их ангажују приватне фирме које, како показују искуства из ранијих ратних сукоба, често имају уговоре са државама.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СВЕ ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратитена каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

У Украјини је од 2016. године странцима омогућено да се доборовољно боре у украјинској војсци. Формирана је и „Међународна легија за територијалну одбрану Украјине“, а председник Владимир Зеленски је још 27. фебруара апеловао на „пријатеље Украјине“ да сад дођу и помогну, да би ускоро изјавио да први конвоји страних добровољаца већ стижу.
Руска војна техника код Херсона - Sputnik Србија, 1920, 16.03.2022
РУСИЈА
Упозорење из Москве – каква судбина чека нове плаћенике у Украјини
Према информацијама из Русије, приликом ракетног напада на центар за обуку Јаворов у Украјини убијено је до 180 страних плаћеника.
Потенцијалне кандидате да гину за Украјину већ недељама врбују преко друштвених мрежа, али и званично, преко огласа. Тако је компанија „Сајлент партнер“ (Silent Partner) са седиштем у САД недавно објавила да тражи више агената и тимова за тајно извлачење и заштиту појединаца и породица у селима и већим градовима Украјине.

Плаћеници су легализовани

Момир Стојановић, генерал-мајор пензији, подсећа да многе државе за разлику од наше, немају закон који брани њиховим грађанима да се боре у туђим ратовима.
„Америка, Британија и друге државе немају такве законе и код њих је сасвим легално да постоје фирме, па чак и универзитети које обучавају плаћене ратнике или већ обучене војнике шаљу у конфликтне зоне по потреби и позиву,“ каже наш саговорник.
Што се тиче конфликта у Украјини, додаје он, после наоружавања те државе са Запада сада следи подршка у виду страних плаћеника.
Терориста ДАЕШ-а - Sputnik Србија, 1920, 05.03.2022
СВЕТ
Најсуровији пси рата стижу у Украјину: Зборно место – Пољска
„Многе армије су легализовале своје плаћенике, као што је то случај са Француском и Легијом странаца. Страни плаћеници су били ангажовани и у ратовима на просторима бивше Југославије посебно на КиМ и БиХ, где их још има,“ додаје Стојановић.

Искуства из ранијих ратова

„Пси рата“ редовни су учесници сукоба које је последњих деценија започињао Запад. Њихов траг може се пратити у ратовима у Ираку, Сирији, Авганистану, али и деведесетих у Босни и Херцеговини и на Косову. И сада под окриљем приватних фирми „војних извођача“ којих највише има у Америци по позиву одређене групације одлазе да се боре у „њиховим ратовима“.
Међу најпознатијим приватним војним фирмама је компанија „Military Professional Resources“ (МПР). Није тајна да је била „десна рука“ Пентагона у свим „ратним походима“ на Балкану — од Хрватске до Косова. Њени припадници су још активни на Косову где учествују у обуци будуће војске Косова.
Војници САД и Хрватске на заједничким војним вежбама-архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 28.01.2017
Амерички плаћеници обучавају убице Срба
Фирма је основана 1987. године и власништво је осморице пензионисаних официра америчке војске. Први човек и оснивач те америчке паравојне организације је пензионисани генерал Бенц Џон Кредик. У неким страним медијима током деведесетих година прошлог века, припадници МПР помињани су као сведоци ратних злочина над Србима широм Балкана, али их никада ниједан суд није процесуирао макар као потенцијално озбиљне сведоке. Америка и Пентагон сваки пут су демантовали било какву везу са МПР, иако постоје бројни докази о сарадњи те фирме и Пентагона.
У Британији дотле ради приватна фирма „Aegis Defence Services“, која послује по целом свету и има широк делокруг пословања. Чине је бивши војници који су се борили у Ираку, Авганистану…

Приватне фирме - државни уговори

Једно време фирма је имала уговор и од стране америчког Министарства одбране током последњег рата у Ираку. Ову фирму је касније купила GardaWorld International Protective Services.
Припадници оружаних снага Украјине у Лавовској области - Sputnik Србија, 1920, 14.03.2022
РУСИЈА
Кијев обуставио регрутацију плаћеника након удара руских трупа
Фирме International Intelligence Limited, Eastington, и још неке имају специјалне уговоре по којима делују само у обавештајном сектору широм света.
Припадници ових фирми су обучени или ангажовани у разним секторима не само за ратовање, па се разликују они који су обучени за бављење енергетиком, нуклеарним локацијама, цивилима, медијима итд.
На врхунцу рата у Ираку тамо је деловало десетине хиљада приватних извођача, као што је „Блеквотер“ (Blackwater). Задаци су се кретали од оружаних мисија као што је заштита конвоја до исхране и смештаја трупа у војним базама. Блеквотер је постао озлоглашен након бројних инцидената високог профила, укључујући смрт ирачких цивила које су убили њени извођачи у Багдаду 2007.године.
Једна од компанија која је ангажована у Украјини на овим пословима је и поменути „Сајлент партнер“ (Silent Parnter), компанија из Америке која регрутује за послове у ратним зонама и за послове личне заштите у мирнодопско време.
Украјински националисти - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2018
Украјински националисти траже држављанство за џихадисте
На њиховом сајту недавно је освануо оглас у коме се траже бивши војници који говоре више језика a који су вољни да тајно крену у Украјину за суму од 2.000 долара (1.523 фунти) дневно - плус бонус.
Иначе, како је својевремено писао часопис „Ерспејс енд дифенс њуз“, према неким проценама глобална приватна војна и безбедносна индустрија вредеће преко 457 милијарди долара (348 милијарди фунти) 2030. године, у односу на око 224 милијарде долара у 2020.години.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала