- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Светским ценама млека прети драматичан раст

CC0 / Pixabay / Млеко у стакленим боцама
Млеко у стакленим боцама - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
Пратите нас
Светске цене млека се суочавају са драматичним растом због тренутне ситуације у Украјини. Претходно, поремећај ланца снабдевања због ковида већ је довео до вртоглавог скока цена производа кључних за производњу млека, као што су пуномасно млеко у праху и безводне млечне масти.
У јануару су произвођачи у Аустралији, Новом Зеланду (који сам контролише око 35 одсто глобалног извоза млека), ЕУ, САД и Аргентини забележили пад производње од 1,7 одсто на годишњем нивоу, наводи Фајненшел тајмс.
Нови Зеланд и ЕУ заједно чине око 70 одсто укупног извоза млека, а следе САД, Аустралија, Бразил и Аргентина. Међутим, производња је нагло опала, при чему су Нови Зеланд и Аустралија забележили пад од преко 6 одсто.
Безводна млечна маст достигла је рекордну цену од 7.111 долара по тони 15. марта, док је пуномасно млеко у праху овог месеца скочило на осмогодишњи максимум.

„Криза у Украјини је закомпликовала ионако сложену оперативност услед ковида 19, утичући тако на глобалне ланце снабдевања, цену нафте и глобалну понуду житарица“, рекао је Мајлс Херел, извршни директор новозеландске мултинационалне млечне задруге „Фонтера ФТ“.

Русија, Украјина и Кина су водећи извозници и ђубрива на бази азота и пшенице – виталне хране за стоку, заједно са кукурузом и сојом. Проблеми у снабдевању гасом, погоршани ситуацијом у Украјини, заједно са ограничењима услед пандемије наметнутим у Кини, отежали су набавку оба.
Комбинација свих тих фактора чини производњу „ужасно скупом“, рекао је Крег Хаф, директор у компанији „Аустралијан дејри фармерс“, преноси РТ.
Фабрика за производњу аутомобила Тесла - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Ауто-индустрија пред историјском кризом: Прети екстремно смањење производње и затварање фабрика
Застава ЕУ и еври - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2022
ЕКОНОМИЈА
Европска привреда под антируским санкцијама– најгоре тек следи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала